Autoritatea pentru protectia datelor personale din Franta (CNIL) a deschis o investigatie oficiala in privinta noii politici de confidentialitate a Google care va intra in vigoare joi, 1 martie 2012, iar o analiza preliminara a acestei autoritati arata ca prevederile Google ar incalca legislatia UE privind protectia datelor personale, informeaza Reuters. Intr-o scrisoare semnata pe 27 februarie, autoritatea franceza spune ca a demarat investigatia la invitatia si in numele The Article 29 Working Party, organismul care reprezinta toate autoritatile nationale pentru protectia datelor din UE. Google vrea sa renunte la peste 60 de politici diferite de confidenţialitate pentru serviciile sale şi sa le inclocuiasca cu una singura, pentru a crea o experienta unitara si intuitiva intre produse.

O noua politica de confidentialitate GoogleFoto: Hotnews

VIDEO O noua politica de confidentialitate a datelor la Google:

Cititi aici noua Politica de confidentialitate a Google (limba romana).

Google a anuntat in luna ianuarie din acest an ca isi va simplifica politica de confidentialitate a datelor, consolidand peste 60 de documente diferite intr-unul singur care sa se aplice tuturor serviciilor si produselor sale (YouTube, Gmail and Google+ etc). In noua politica de confidentialitate, Google a anuntat ca serviciile sale vor fi mult optimizate prin sincronizarea datelor unui utilizator colectate de prin toate serviciile sale, atunci cand acesta este conectat.

  • "Daca sunteti conectat(a) la Google, va putem sugera interogari de cautare - sau va putem personaliza rezultatele cautarilor - pe baza intereselor pe care le-ati exprimat in Google+, Gmail si YouTube. Vom intelege mai bine ce versiune de Pink sau de Jaguar cautati si va vom oferi mai rapid acele rezultate", explica Google felul in care se va folosi de datele utilizatorilor.

Gigantul american tine sa asigure ca principiile de confidentialitate raman nemodificate si ca nu va folosi in mod ilegal datele personale.

Reprosurile aduse Google de catre autoritatile pentru protectia datelor din UE

Aceasta sincronizare intre datele utilizatorilor colectate intre mai multe servicii este de altfel si principala ingrijorare a autoritatilor pentru protectia datelor. In scrisoarea din 27 februarie catre Google (a mai fost una adresata pe 3 februarie in care s-a cerut amanarea aplicarii politicii de confidentialitate), CNIL si reprezentantii autoritatilor nationale isi exprima regretul fata de faptul ca Google nu a oferit o sansa reala autoritatilor de a consulta acest document inainte de anuntul introducerii acestuia la data de 24 ianuarie 2012.

Acestia acuza ca in ciuda declaratiilor Google care sustine ca ar fi informat anterior autoritatile de protectie a datelor despre aceste schimbari, "nu toate autoritatile au fost informate, si acelea care au fost informate au auzit de schimbari cu cateva zile inainte de anunt. Au vazut continutul noii politici de confidentialitate cu cateva ore inainte de a fi facuta publica, fara nici o sansa de a oferi feedback".

CNIL spune ca o analiza preliminara realizata asupra acestui document indica faptul ca "noua politica de confidentialitate a Google nu intruneste cerintele Directivei UE privind protectia datelor(95/46/CE)" in special in privinta informatiilor legate de modul in care sunt folosite mai exact datele utilizatorilor.

  • "Investigatia noastra preliminara arata ca este extrem de dificil sa stii cu exactitate ce date sunt combinate intre servicii si pentru ce scopuri, chiar si pentru expertii in protectia datelor", se arata in scrisoarea autoritatilor.

In scrisoare se mai mentioneaza ca un set de intrebari referitoare la toate aspectele care ridica semne de intrebare legate de protectia datelor personale va fi transmis catre Google pana la mijlocul lunii martie 2012.

Reuters scrie ca drept reactie la scrisoarea CNIL, Google a postat pe blogul sau un mesaj in care spune ca va raspunde tuturor intrebarilor ridicate de autoritatile pentru protectia datelor din UE si ca desi politica de confidentialitate a datelor se va schimba de la 1 martie, compania isi reafirma responsabilitatea asumata de a respecta principiile de protectie a datelor personale ale utilizatorilor "mai puternic ca niciodata".

Noua politica de confidentialitate a Google apare in contextul in care in luna ianaurie din acest an Comisia Europeana a propus o reforma a normelor din 1995 ale UE in materie de protectie a datelor in vederea consolidarii dreptului la confidentialitate pe internet.

Conform noilor reguli, noteaza Reuters, Google, Facebook si Yahoo! vor trebui sa intrebe utilizatorii daca pot sa stocheze si sa vanda date despre acestia catre terte parti, precum companiile de publicitate, care reprezinta principala sursa a veniturilor acestora.