​Exista o legatura intre numarul de prieteni de pe Facebook si un comportament caracterizat prin narcisism si agresivitate in raport cu ceilalti, arata un studiu realizat in SUA si publicat in revista Personality and Individual Differences. Cei care au un numar mare de prieteni pe Facebook, in unele cazuri peste 1.000, isi actualizeaza mai des profilul si se comporta agresiv cand sunt criticati sau ironizati, tinand foarte mult la propria imagine, scrie The Guardian, citand studiul facut in randul a circa 300 de persoane.

Articolul cotidianului englez descrie "partea intunecata a Facebook" dedusa din studiul facut de Western Illinois University care a observaat ca exista o legatura intre numarul de prieteni pe care il ai pe Facebook si aparitia unui comportament distructiv din punct de vedere social, un comportament in care propria persoana este pusa in centrul universului, intr-un mod exagerat.

Cei care au pe Facebook un numar foarte mare de prieteni, peste 800-1.000 tind sa-si actualizeze foarte des profilul, sa posteze multe fotografii cu ei insisi si mai ales sa raspunda agresiv cand altii pun comentarii critice sau ironice.

Cercetarea vine in contextul in care au aparut tot mai multe dovezi ca tinerii devin tot mai narcisisti si practic obsedati de propria imagine. In plus, prin Facebook si alte retele sociale sunt incurajate prieteniile superficiale si foarte multi isi adauga in listele de prieteni oameni pe care nu ii cunosc.

Studiul citat aici stabileste o legatura directa intre numarul mare de prieteni de pe Facebook si comportamente caracterizate prin vanitate, exhibitionism si superioritate. Acestor oameni le place mult sa fie in centrul atentiei, sa li se dea dreptate si sa fie sprijiniti in initiativele lor, insa ofera putin sprijin cand li se cere, se mai spune in cercetare.

Aceste persoane spun adesea lucruri socante si uneori mult prea personale tocmai fiindca nu suporta sa fie ignorati si nu vor sa piarda nicio sansa de a se auto-promova.

Carol Craig, un cercetator pe probleme sociale, citat de The Guardian spune ca inca dintr-o varsta frageda copiii sunt educati in ideea de respect fata de sine si de modul in care esti vazut de ceilalti. Aceasta metoda a fost "importata" si in Marea Britanie, din SUA si pune persoana in centrul tuturor lucrurilor (all about me), mai spune Craig.