Jumatate dintre romani spun ca au folosit vreodata un PC, in timp ce media Uniunii Europene este de aproape 80%, in timp ce nici o zecime nu au intocmit prezentari electronice, media europeana fiind de 31%, arata cele mai noi date Eurostat. Rezultate apropiate Romaniei s-au inregistrat in Bulgaria si Grecia, in timp ce la polul opus se afla state precum Olanda, Finlanda si Suedia.

Datele Eurostat pe 2011 arata ca la nivelul UE circa 78% dintre cei cu varste intre 16 si 74 de ani au folosit macar o data calculatorul. Romania este tara in care procentul e cel mai scazut (jumatate din cei intrebati au folosit vreodata PC-ul) iar Bulgaria si Grecia au sub 60%. Cel mai bine stau tari precum Suedia, Danemarca si Olanda (peste 90%).

Cand e vorba de procentul celor care au facut operatiuni simple precum copierea/mutarea de fisiere, circa doua treimi dintre cei intrebati au raspuns afirmativ. In Romania ponderea a fost de 38%, in Bulgaria de 41%, in timp ce in cazul Olandei vorbim de 81%.

La intrebarea legata de crearea unei prezentari electronice pe calculator, 31% dintre cei intrebati la nivelul UE spun ca au facut asta, Bulgaria stand cel mai rau (6%), urmata de Romania (8%). In Olanda si Finlanda peste jumatate au raspuns ca au facut prezentari electronice.

O intrebare la care era previzibil ca procentul va fi mult mai mic tine de ponderea celor care au creat vreun program pe calculator. Doar o zecime dintre locuitorii UE au raspuns afirmativ, in timp ce la noi vorbim de 6%, iar in Bulgaria de 2%. Finlanda si Suedia stau cel mai bine: 26%, respectiv 24%.

La toate intrebarile din statisticile Eurostat s-au cuantificat raspunsuri pentru categoria celor care au intre 16 si 24 de ani, iar aici vorbim de competente mult mai bune in lucrul cu PC-ul. Astfel, 72% dintre tinerii romani cu varste intre 16 si 24 de ani au folosit macar o data calculatorul, tot 72% au copiat/mutat fisiere, 18% au facut prezentari electronice iar 16% au scris un program.

Conform rezultatelor Reecensamantului din 2011 Romania are o populatie de 19,04 milioane, dintre care 52,8% traiesc la orase si 47,2% la sate.