​Livrarile cumulate de dispozitive inteligente conectate la internet (PC-uri, smartphone-uri si tablete) au fost de 916 milioane unitati anul trecut, iar anul acesta vor trece de 1,1 miliarde unitati, arata estimarile companiei de cercetare IDC. Ponderea sistemului de operare Android in piata va creste in urmatorii patru ani mai ales datorita aparitiei unor telefoane cu preturi mici, insa si iOS va castiga cota de piata fiindca utilizatorii Apple sunt mai dispusi sa dea bani pe aplicatii, mai noteaza IDC.

In 2011 s-au livrat pe plan mondial 69 milioane de tablete, 494 milioane smartphone-uri si putin peste 350 milioane de PC-uri, valoarea cumulata a acestor dispozitive fiind de 489 miliarde dolari.

Estimarile IDC pentru anul in curs indica putin peste 100 de milioane de tablete, 371 milioane PC-uri si 660 milioane smartphone-uri. Pana in 2016 se estimeaza ca per total Windows va pierde cota de piata de la 35%, la 25%, insa Android va castiga circa doua puncte procentuale "modeste" din piata datorita numarului tot mai mare de telefoane cu preturi mici. IDC noteaza ca marja de profit pe Andoid va fi mai mica din cauza telefoanelor cu preturi de intrare in gama.

Si iOS al Apple va castiga aproape trei puncte procentuale fiindca dezvoltatorii de aplicatii vor fi extrem de activi deoarece utilizatorii Apple sunt mult mai dispusi decat cei de Android sa dea bani pe aplicatii si deci profiturile sunt mai mari.

In 2016 se va ajunge la vanzari cumulate de 1,84 miliarde unitati, cred cei de la IDC care dau si cifrele defalcate: aproape 200 milioane tablete, jumatate de miliard de PC-uri si mai bine de 1,1 miliarde de smartphone-uri.