​La uzinele din China ale companiei Foxconn, cel mai mare producator mondial de electronice, multi angajati sunt obligati sa munceasca peste 60 de ore pe saptamana si lucreaza intr-un mediu nesanatos, arata raportul de audit facut de asociatia Fair Labor Association (FLA). Foxconn trebuie pana in iulie 2013 sa reduca programul de lucru pentru a se incadra in legislatia chineza si va fi obligata sa platesca orele suplimentare. Apple a spus ca accepta in totalitate concluziile raportului si a promis ca va face totul ca lucrurile sa se imbunatateasca. Foxconn are peste un milion de angajati si asambleaza, printre altele, iPhone si iPad.

Concluziile raportului au fost mult asteptate si nu sunt o surpriza, mai ales ca s-a scris mult despre conditiile grele de munca de la uzinele chinezesti. Raportul a confirmat ca in destule cazuri angajatii au fost nevoiti sa lucreze peste 60 de ore pe saptamana si sa vina la serviciu sapte zile consecutiv, fara pauza de 24 de ore prevazuta de lege.

FLA spune ca lucrurile trebuie corectate pana in iulie 2013 cand programul de lucru nu ar trebui sa depaseasca 49 ore/saptamana, incluzand si orele suplimentare care de acum vor trebui platite.

Raportul mai spune ca exista riscuri pentru sanatatea angajatilor si pentru securitatea lor fiindca acestia inhaleaza substante toxice peste limitele normale. In plus, comunicarea cu managementul este problematica, oamenii nu au incredere in sefi si impresia generala este ca lucreaza intr-un climat nesigur.

Auditorii au stat cateva zile in trei uzine ce au in total peste 160.000 de angajati. Au vorbit cu 35.000 de oameni, iar datele arata ca salariile lunare variaza intre 360 si 455 dolari fiindca in ultimii ani au mai crescut dupa scandalul cu sinuciderile.

Media de varsta a lucratorilor este de 23 de ani, iar doua treimi sunt barbati si o treime femei.

Asociatia FLA a fost insarcinata de Apple la mijloc de ianuarie sa faca un raport detaliat despre conditiile de munca din uzinele Foxconn, compania americana fiind de mult timp presata sa ia atitudine dupa ce a fost acuzata ca tolereaza conditii de munca deplorabile pentru a avea profit mare.