Ministrii britanici pregatesc o sporire semnificativa a puterilor guvernului in ceea ce priveste monitorizarea schimburilor de e-mailuri si a vizitarii website-urilor de catre fiecare persoana din Marea Britanie, relateaza The Daily Telegraph.

In conformitate cu noua propunere legislativa, companiile care furnizeaza Internet vor fi instruite sa permita GCHQ - agentia de supraveghere electronica a guvernului - sa examineze "la cerere" orice apel telefonic realizat, mesajele si e-mailurile trimise, precum si website-urile accesate, in "timp real", informeaza The Sunday Times.

O incercare precedenta de a introduce o lege similara a fost abandonata de fostul guvern laburist in anul 2006, fiind confruntat cu o opozitie puternica.

Cu toate acestea, ministrii cred ca este esential ca politia si serviciile de securitate sa aiba acces la astfel de date in scopul contracararii terorismului si protejarii publicului.

Desi GCHQ nu va fi capabil sa acceseze continutul unor astfel de informatii fara mandat, legislatia va putea urmari persoanele individuale sau grupurile cu care sunt in contact, inclusiv cat de des sau cat de mult comunica acestia.

"Comunicarea datelor include ora, durata si numele apelate ale unei convorbiri telefonice sau adresa de email. Aceasta nu include continutul oricarui apel telefonic sau e-mail si nu reprezinta intentia guvernului de a schimba bazele legii din prezent pentru interceptarea informatiilor", a spus un purtator de cuvant.

Nick Pickles, director de campanie a grupului Big Brother Watch, a afirmat: "Acesta este un pas fara precedent care face ca Marea Britanie sa adopte acelasi mod de monitorizare intalnit in China si Iran. Este un atac absolut la intimitatea online si este departe de a fi clar faptul ca va imbunatati siguranta publica, in timp ce creeaza costuri semnificative pentru companiile de internet."

Shami Chakrabarti, director al grupului pentru drepturile civililor Liberty, a spus ca atat conservatorii cat si democrat-liberali s-au opus acestui plan in perioada in care au fost in opozitie.

"Orice ai vota, imperiul contraataca. Acesta este mai ambitios decat orice altceva s-a facut inainte. Acesta este un mare pas inapoi intr-o democratie", a adaugat Chakrabarti.