​In 2012 la nivel mondial se vor vinde circa 118,9 milioane de tablete, un numar in crestere cu 98% fata de anul trecut, conform estimarilor facute publice marti de compania de cercetare Gartner. Pana in 2016, numarul de tablete vandute se va ridica la circa 370 de milioane de unitati. Desi distribuitorii de PC-uri si producatorii de telefoane incearca sa isi faca loc pe piata tabletelor, succesul lor - cu exceptia Apple/iPad - a fost limitat pana acum, sustine Carolina Milanesi, analist in cadrul Gartner.

iPad generatia a treiaFoto: Apple

Pentru acest an se asteapta intrarea Microsoft pe aceasta piata prin lansarea de tablete cu sistemul de operare Windows 8. Pentru 2012, Gartner estimeaza ca Microsoft va ajunge sa detina o cota de piata la nivel global de 4,1%, urmand ca pana la sfarsitul anului 2016 Microsoft sa ajunga la o cota de piata de 11,8% in functie de numarul de tablete vandute.

Gartner estimeaza ca in acest an Apple va vinde circa 73 de milioane de tablete, urmand ca in 2016 numarul acestora sa ajunga la aproximativ 170 de milioane de unitati vandute. Pe locul secund in topul vanzarilor vor fi tabletele pe care ruleaza sistemul de operare Android al Google - cu 37,8 milioane de unitati vandute in acest an si circa 137,6 milioane de unitati vandute in 2016.

Estimarile Gartner sunt mult mai optimiste decat cele ale firmei de cercetare IDC, potrivit careia in 2016 se vor vinde in total aproape 200 milioane de tablete.