In prezent, o persoana obisnuita detine cel putin doua obiecte care sunt conectate la internet, dar se preconizeaza ca acest numar va creste la sapte pana in 2015 fiindca automobilele, electrocasnicele si chiar imbracamintea vor putea intra online si vor face schimb de informatii. Comisia Europeana a lansat o consultare prin care doreste sa afle pana in iulie care este cadrul juridic necesar pentru un mediu in care majoritatea obiectelor se vor conecta la internet, insa in siguranta si respectand drepturile persoanelor.

"Internetul obiectelor" (Internet of Things, IoT) este un viitor in care obiectele obisnuite, precum telefoanele, automobilele, aparatura electrocasnica, imbracamintea si chiar alimentele, sunt conectate la internet prin cipuri inteligente si pot colecta si face schimburi de date.

Comisia Europeana vrea sa stie care este cadrul necesar pentru a ne putea bucura de potentialele beneficii economice si societal ale IoT, asigurand in acelasi timp un nivel adecvat de control asupra dispozitivelor care colecteaza, prelucreaza si stocheaza informatii. Informatiile in cauza includ modelele comportamentale, localizarea si preferintele utilizatorului. Comisia doreste sa se asigure ca sunt respectate drepturile persoanelor si lanseaza o consultare publica, comentariile fiind asteptate pana la 12 iulie 2012.

In prezent, o persoana obisnuita detine cel putin doua obiecte care sunt conectate la internet, si se preconizeaza ca acest numar va creste la sapte pana in 2015, cand in lumea intreaga vor exista 25 de miliarde de dispozitive conectate fara fir. Pana in 2020, numarul lor s-ar putea dubla, ajungand la 50 de miliarde.

Toate acestea inseamna ca, in viitor, multe obiecte de uz zilnic ar putea fi legate intre ele. De exemplu, daca intr-o dimineata un profesor universitar anuleaza o prelegere pentru ca nu se simte bine, ceasurile cu alarma si masinile de facut cafea ale studentilor s-ar putea reseta automat, lasandu-i sa doarma o ora in plus. Daca o persoana in varsta uita sa ia o pastila cu rol vital, ar putea fi trimis un mesaj de avertizare unui membru apropiat al familiei sau chiar unui centru local de urgente, astfel incat cineva sa faca o scurta vizita pentru a verifica daca totul este in regula.

Realizarea potentialului economic si societal enorm al IoT necesita conditii de concurenta echitabile care sa permita tuturor sa intre in competitie pe picior de egalitate, fara gardieni si fara utilizatori tinuti sub cheie. Pentru ca IoT sa fie acceptat de societate, este necesara definirea unui cadru etic si juridic care sa fie sprijinit de tehnologie si sa le ofere oamenilor control si securitate.

In cadrul acestei consultari, Comisia doreste sa primeasca opinii referitoare la protejarea vietii private, la siguranta si securitate, la securitatea infrastructurii critice sprijinite de IoT, la etica, la interoperabilitate, la guvernanta si la standarde. Rezultatele consultarii vor contribui la recomandarea Comisiei privind IoT, care va fi prezentata pana in vara anului 2013.

Urmatoarea evolutie a internetului va face posibila accesarea unor informatii privind mediul fizic cu ajutorul unor obiecte conectate, capabile sa perceapa mediul cu ajutorul unor senzori si sa comunice prin intermediul unor cipuri inteligente, utilizand identificarea prin radiofrecventa (RFID), cu sau fara interventie umana.

Exista nenumarate exemple care ilustreaza aceasta evolutie a dispozitivelor conectate in retea: cu ajutorul unor senzori integrati capabili sa transmita informatii, un autovehicul ar putea raporta starea diverselor sale subsisteme in vederea diagnosticarii si intretinerii de la distanta; persoanele aflate in deplasare ar putea primi pe telefonul inteligent informatii privind usile si obloanele locuintei, sau chiar privind continutul frigiderului, toate transmise de senzori din locuinta; un automobil ar putea sa va indrume spre alta ruta pentru a evita un potential ambuteiaj; dispozitivele personale ar putea transmite unui centru cele mai recente informatii privind starea de sanatate a unor pacienti aflati in ingrijire medicala la distanta.