Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de computere din lume, este investigat in Coreea de Sud privind o posibila intelegere de fixare a preturilor cu alti mari producatori IT, sustin surse citate de cotidianul Korea Times. Potrivit acestor surse, celelalte firme implicate ar fi IBM si Oracle, iar inspectorii autoritatii pentru concurenta din aceasta tara (the Fair Trade Commission - FTC) ar fi efectuat inspectii la birourile HP vinerea trecuta. HP a confirmat ancheta, a spus ca va coopera in intregime dar a subliniat ca este un control obisnuit, potrivit Bloomberg.

Autoritatea pentru protectia concurentei din Coreea de Sud (FTC) a demarat un control la birourile HP vinerea trecuta, iar inspectorii au ridicat inregistrari si documente si au chestionat angajatii acestei companii, potrivit cotidianului Korea Times.

Oficialii FTC nu au dorit sa detalieze motivele exacte ale acestei inspectii, precizand faptul ca regulile interne nu permit discutiile cu presa asupra cazurilor in desfasurare. Investigatia vine pe fondul ingrijorarilor in crestere legate de faptul ca firmele coreene sunt puternic dependente de furnizorii straini de servere si de sisteme de stocare si de management al bazelor de date. Pe acest segment, HP este unul dintre jucatorii dominanti, alaturi de IBM si Oracle.

O alta investigatie impotriva HP este in desfasurare in aceasta tara, tot referitoare la o posibila fixare a preturilor, in urma unei plangeri facute in luna martie de catre firma IT Webcash.

In replica, Michael Thacker, un purtator de cuvant al HP a precizat pentru Bloomberg ca "HP coopereaza in intregime cu FTC in acest control de rutina".

De notat faptul ca si in Romania, Consiliul Concurentei a demarat luna trecuta o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Hewlett-Packard (HP) Romania. Inspectorii suspecteaza un posibil abuz de pozitie dominanta al societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali pe piata comercializarii consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP si a serviciilor conexe.

In legatura cu acest aspect, Radu Enache, seful filialei locale, a precizat pentru HotNews.ro ca "Noi colaboram plenar cu autoritatile pentru lamurirea acestei posibile incalcari".