Oracle a avut la un moment dat intentia de a cumpara producatorul telefoanelor Blackberry, insa suma ar fi fost prea mare, dar in vizor a fost si compania Palm specializata in PDA-uri, a spus Larry Ellison, seful Oracle, in cadrul audierilor din procesul in care compania sa cere daune de un miliard de dolari de la Google. Oracle se gandise sa faca un smartphone, insa a renuntat la proiect, iar achizitia Palm a fost abandonata fiindca s-a considerat ca este o companie necompetitiva, scrie The Inquirer.

Seful Oracle a spus ca RIM era prea scumpa si Palm nu era destul de competitiva, analiza privind posibila achizitie fiind generata de dorinta Oracle de a lansa un smartphone, proiect la care s-a renuntat fiindca s-a dovedit ca este "o idee proasta". RIM are mari probleme financiare si actiunile sale au ajuns la un nivel uimitor de mic, in timp ce Palm a fost cumparata in 2010 de HP care este in plin proces de reorganizare.

Raspunsul a venit in contextul in care un avocat al Google a spus juratilor ca Oracle a decis sa dea Google in judecata tocmai fiindca propriul smartphone a esuat si atunci a decis sa lanseze atacuri la Android.

Declaratiile au fost facute in a doua zi de audieri la importantul proces in care Oracle acuza Google ca a folosit fara drept brevete legate de Java. Google a repetat, prin vocea sefului Larry Page, ca nu a facut nimic rau si ca Android a fost construit cu elemente din Java pentru care nu avea nevoie de licenta.

Page a spus ca Google a vrut sa utilizeze Java fiindca ar fi economist mult timp si ar fi redus greutatile in dezvoltarea Android. Intrebat despre discutiile pe care Google le-a avut cu Sun si Oracle pe tema Java, Larry Page a raspuns in repetate randuri ca nu-si mai aminteste fiindca a trecut mult timp de atunci.

"Cand am vazut ca nu putem ajunge la un acord in legatura cu acel parteneriat de afaceri, ne-am dus pe calea noastra", spune Page "Am luat limbajul Java care este gratuit si l-am implementat intr-o ", adauga el, dorind sa spuna ca a dezvoltat restul componentelor fara a folosi codul sursa al Sun, noteaza PC Advisor.

Judecatorul de sedinta l-a atentionat la un moment dat pe Larry Page ca trebuie sa raspunda cu "da" sau "nu" la intrebari, mai ales dupa ce raspunsuri de genul "imi este greu sa speculez" nu au adus lumina asupra chestiunilor in discutie.

Primul telefon cu Android a aparut in 2008, insa actiunea in judecata a pornit aproape doi ani mai tarziu, dupa ce Oracle a preluat Sun, dezvoltatorul Java. Oracle spune ca Google a incalcat cu buna stiinta brevetele legate de Java si initial ceruse peste sase miliarde dolari despagubire, insa acum s-a ajuns la circa un miliard.

Oracle spune ca, fiindca producatorii de telefoane mobile nu trebuie sa plateasca pentru a utiliza Android pe terminale, indirect proprietatea intelectuala ce apartinea Oracle a fost oferita gratuit, fara ca Oracle sa poata cere direct drepturi de licentiere de la producatorii de diverse terminale mobile.