Producatorul japonez de console de jocuri Nintendo a afisat pierderi anuale de peste 500 milioane dolari, fiind pentru prima oara cand compania termina un an "pe rosu" din 1981 incoace, de cand afiseaza periodic rezultatele financiare, scrie AFP. Yen-ul extrem de puternic si criza din Europa sunt responsabile pentru rezultatele foarte slabe din anul financiar incheiat in martie, dar compania estimeaza ca va face profit anul acesta.

Nintendo afisa profit de aproape un miliard de dolari in anul fiscal 2010-2011, insa anul fiscal trecut s-a incheiat cu pierderi nete de 530 milioane dolari. Si vanzarile au fost foarte slabe, scazand cu 36%, pana la circa 8 miliarde dolari.

Compania estima acum trei luni ca va putea vinde in total 14 milioane de console 3DS intre aprilie 2011 - martie 2012, insa a reusit sa incheie cu numai 13,5 milioane, desi a scazut pretul de mai multe ori. Vanzarile consolei Wii au fost in jur de 9,8 milioane unitati intre aprilie 2011 - martie 2012.

Pentru anul fiscal curent compania estimeaza vanzari de 18,5 milioane de console 3DS si 10,5 milioane Wii, insa marile sperante tin de lansarea noului Wii U inainate de Craciun.

Analisti din piata spun insa ca nici aceasta noua consola nu va putea intoarce semnificativ lucrurile pentru Nintendo, fiindca smartphone-urile tot mai performante afecteaza puternic vanzarile de console pe piata.