​Romania a cazut in ultimul trimestru din 2011 pe pozitia a noua pe plan mondial in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, dupa multe trimestre in care tara noastra a fost in top 5, arata cea mai noua editie a raportului State Of the Internet, intocmit de Akamai. In Top 100 orase mondiale in functie de viteza conexiunilor, Timisoara ocupa locul 89, pozitia fiind insa slaba fata de trimestrele trecute cand orase romanesti se clasau in top 50.

Top 10 tari cu cele mai rapide conexiuni la internetFoto: Akamai

Coreea de Sud a ramas lider detasat in Q4 cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 17,5 Mbps. Hong Kong si Japonia au viteze de 9,1 Mbps, iar Olanda are 8,2 Mbps, Locurile cinci - opt sunt ocupate de Letonia, Elvetia, Irlanda si Cehia, iar Romania a cazut pe pozitia a noua cu o viteza de 6,4 Mbps (scadere de 8,5% fata de acum un an). Fata de Q3 2011 viteza medie a conexiunilor a scazut in opt din primele zece tari clasate.

Per total, in Romania 49% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar in Coreea de Sud proportia era de 83%. In Japonia 60% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 51%, iar in SUA, de 44%. La nivel mondial media este 27%. Viteza medie a conexiunilor la nivel mondial este 2,3 Mbps.

Raportul contine si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet, in care apare si unul din Romania. Primele sase orase clasate sunt din Coreea de Sud, iar urmatoarele opt, din Japonia, in timp ce Umea din Suedia este cel mai bine clasat oras european. Romania este reprezentata prin Timisoara (locul 89 cu o viteza medie de 7,4 Mbps).

Primele trei locuri sunt ocupate de orasele sud-coreene Taegu (21,8 Mbps), Taejon (20,7) si Kimchon (18,5 Mbps).

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in ultimul trimestru al anului 2011 peste 628 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.