Facebook testeaza pe un numar restrans de useri o noua aplicatie prin care acestia pot, contra unor sume cuprinse intre cateva zeci de centi si doi dolari, sa-si promoveze unele postari, astfel incat acestea sa ramana pe pozitii privilegiate si deci sa poata fi vazute de cat mai multi prieteni. Facebook se va lista pe 18 mai si se pare ca cererea de actiuni depaseste clar asteptarile, ceea ce inseamna ca actiunile vor putea fi vandute cu un pret mai mare decat cel estimat. noteaza Reuters.

Testele legate de aplicatia care permite promovarea contra cost a unor postari nu a fost anuntata oficial de Facebook, ci semnalata de un neo-zeelandez, revista Stuff scriind apoi despre acest nou "tool" testat pe un numar restrans de useri si numit "highlight".

Practic, pentru sume cuprinse intre cateva zeci de centi si doi dolari, utilizatorii pot sa-si promoveze anumite postari, astfel incat ele sa ramana pe pozitii foarte bune si sa nu se piarda in noianul de postari de la sute de prieteni. Cei de la Facebook au admis ca fac aceste teste si ca mereu fac probe cu diverse aplicatii pentru a testa reactia publicului la noutati. Plata se face prin card, insa Facebook nu a spus daca va lansa la nivel mondial aceasta aplicatie.

In conditiile in care rezultatele financiare afisate de Facebook in Q1 au fost considerate dezamagitoare, presa internationala noteaza ca cea mai mare retea sociala se simte fortata sa testeze noi metode de a obtine bani, iar postarile platite reprezinta o varianta care pentru multi va parea atractiva.

Facebook este intr-un moment cheie al existentei sale fiindca zilele acestea s-au derulat discutii cu posibilii investitori, listarea urmand sa se intample saptamana viitoare. Cele mai recente informatii arata ca interesul pentru IPO-ul Facebook este mult peste asteptari si ca exista cerere pentru mult mai mult decat cele 337 milioane de actiuni puse la bataie. Pretul estimativ anuntat se incadreaza intr-un interval extrem de larg - 28-35 dolari - insa daca cererea este atat de mare cum s-a anuntat, rezulta ca pretul ar putea fi mai mare si s-ar putea strange peste 12 miliarde dolari din IPO.

O alta chestiune presanta tine si de amanari in achizitia aplicatiei instagram pentru care Facebook s-a inteles sa plateasca un miliard de dolari. Financial Times scrie ca autoritatea americana Federal Trade Comision investigheaza propusa achizitie, iar asta va devansa mult dupa termenul fixat, iunie, momentul parafarii tranzactiei.