Actiunile Sony au atins luni cel mai scazut nivel din 1980 incoace, scazand la sub 1.000 de yeni la bursa de la Tokyo. Sony a pierdut lupta cu concurentii din mai multe segmente, a fost grav afectata de dezastrele naturale din Japonia si se vede nevoita sa renunte la 10.000 de angajati pentru a-si reveni dupa ce a afisat pierderi de peste cinci miliarde de dolari anul trecut.

BusinessWeek noteaza ca actiunile Sony au scazut pana la 990 de yeni in sedinta de tranzactionare de luni, nivel ce nu a mai fost atins din 1980 incoace. Maximul a fost insa in 2000 cand o actiune ajunsese la 16.950 de yeni. Nivelul minim a fost atins la un an dupa lansarea legendarului Walkman, in vara lui 1980.

Sony a ramas mult in urma in lupta cu Apple si Samsung, in ultimii patru ani a inregistrat pierderi (dintre care unele record de 5,7 miliarde dolari anul trecut), iar divizia TV a fost pe minus in ultimii opt ani.

Yen-ul foarte puternic ii erodeaza profiturile la export, insa si dezastrele naturale care au lovit Japonia in 2011 au avut un impact. Sony si-a schimbat recent conducerea, iar acum a anuntat ca cei mai importanti sapte directori ai companiei renunta la bonusurile pentru anul trecut si accepta si o reducere a salariilor.

Kazuo Hirai, noul sef al Sony, admitea in aprilie ca o schimbare semnificativa este necesara, astfel incat compania sa redevina rentabila, si promitea ca modificarile se vor petrece in urmatorii ani fiindca Sony nu si-a pierdut spiritul de antreprenoriat cu care a prosperat in anii 80'.