Tribunalul Uniunii Europene din Luxemburg a confirmat miercuri, 27 iunie, decizia Comisiei Europene din anul 2008 de a amenda Microsoft cu suma record de 899 milioane euro pe motiv ca nu a luat in considerare sanctiunile impuse dupa incalcarea legislatiei antitrust, dar a decis reducerea cuantumului amenzii cu 4,3% pana la valoarea de 860 de milioane de euro. Microsoft mai poate face acum recurs la Curtea Europeana de Justitie, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de zile de la comunicarea acestei decizii.

Amenda de 899 de milioane de euro aplicata in anul 2008, a fost cea mai mare sanctiune impusa vreodata de Comisia Europeana si a urmat unor amenzi anterioare impuse Microsoft, in iunie 2006 (280 milioane euro) si respectiv martie 2004 (497 milioane euro).

Sanctiunea record din 2008 a fost impusa pentru perioada cuprinsa intre 21 iunie 2006 si 21 octombrie 2007, pentru motivul ca cotele de remunerare propuse de Microsoft pentru a acorda accesul la informatiile privind interoperabilitatea nu erau rezonabile.

Dupa ce Comisia a amendat Microsoft cu 497 milioane euro in 2004, a mai urmat o alta amenda de 280,5 milioane in iulie 2006, deoarece gigantul software nu a respectat cerintele organismelor europene pana la termenul limita de 21 iunie al acelui an.

Comisia a stabilit in 2004, printr-o decizie confirmata ulterior de justitie, ca Microsoft a refuzat sa dezvaluie concurentei numite informatii privind interoperabilitatea unor aplicatii legate in special de servere.

Disputa a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.

Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.

In martie 2004, Comisia a emis decizia finala hotarand ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata. Compania a fost obligata la plata unei amenzi de 497 milioane euro.