Google a trimis o scrisoare prin care spera sa convinga Comisia Europeana ca nu face abuz de pozitie dominanta pe piata cautarii pe internet si a publicitatii online. Comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia stabilise un termen limita pentru Google, iar compania spune ca scrisoarea vine cu propuneri pentru patru aspecte care au starnit ingrijorarea CE. Comisia a deschis in noiembrie 2010 o ancheta formala impotriva Google si in total 16 companii acuza oficial gigantul web de practici prin care isi inlatura concurenta si isi promoveaza propriile produse si servicii.

CE a confirmat ca luni a primit o scrisoare de la Google, insa continutul ei nu a fost publicat, scrie The Guardian. Google spune totusi ca scrisoarea contine propuneri menite sa elimine ingrijorarile Comisiei in patru domenii legate de ancheta. Este foarte posibil ca gigantul web sa fie de acord sa schimbe modul in care ierarhizeaza rezultatele cautarii, astfel incat companiile concurente sa nu mai aiba atat de mult de suferit.

Comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia spunea in luna mai ca ofera celor de la Google ragaz de cateva saptamani pentru a da un raspuns, iar luni Comisia a confirmat ca a venit o confirmare de la presedintele Eric Schmidt.

Multe dintre companii se plang ca practicile abuzive ale Google s-au intetit in 2011 cu o vointa clara de a elimina orice forma de concurenta in numeroase sectoare precum cautarea de clipuri video online sau compararea preturilor unor produse, cazari si bilete de avion.

Google este acuzata nu doar ca isi privilegiaza in rezultatele cautarii propriile produse, ci si ca pur si simplu copiaza continut din alte site-uri concurente - precum cele cu review-uri de calatorii si restaurante - si il afiseaza in propriile rezultate fara acordul site-ul de unde continutul fusese preluat.