Parlamentul European a votat coplesitor impotriva controversatului acord ACTA
Miercuri, in plenul Parlamentului European s-a exprimat votul in privinta ACTA, iar 478 de deputati au votat pentru respingere, 39 au votat impotriva respingerii si 165 s-au abtinut. In aceste conditii tratatul nu mai intra in vigoare.
Chiar daca Parlamentul European a respins ACTA, Comisia Europeana a anuntat ca mentine trimiterea acestuia la Curtea Europeana de Justitie, de unde se asteapta un punct de vedere daca tratatul incalca legislatia europeana. Comisia Europeana nu va scoate problematica ACTA de pe agenda sa.
Suporterii ACTA spuneau ca e nevoie de acest tratat pentru a se uniformiza legile ce protejeaza drepturile de proprietate intelectuala. Numerosii oponenti spuneau ca va duce la cenzura si la disparitia oricarei intimitati online.
22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Multe organizatii au criticat intens acordul, motivand ca internetul va fi cenzurat, iar userii nu vor mai avea decat foarte putin din libertatea din prezent.
Acest vot vine dupa mai multe luni de mobilizare a contestatarilor tratatului, perioada in care mai multe mii de persoane au manifestat impotriva acordului si o petitie contra ACTA a fost semnata de 2,8 milioane de oameni.
In ultimele saptamani toate comisiile parlamentare consultate s-au pronuntat deja impotriva tratatului.
Raportorul textului prin care se respinge tratatul, laburistul britanic David Martin, a recunoscut importanta luptei impotriva contrafacerii si piratarii, insa acesta a solicitat respingerea ACTA din cauza caracterului sau "vag" si, prin urmare, "periculos", pentru libertatile individuale.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Too late.
1. Legea nr.82/2012
2. Directiva 2006/24/EC
In cazul 1 daca va intereseaza rezultatul votului din parlament il gasiti aici
http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=9060
Ce se poate face:
1. Se contesta legea la CC
2. Se contesta directiva (cea mai buna optiune - aceasta directiva a fost si principalul motiv pentru care s-a creat Partidul Piratilor din Suedia)
more info;
http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2012/06/21/stimati-infractori
Parcursul transpunerii directivei
http://www.apti.ro/proiect-de-lege-retinerea-datelor