Romanii acceseaza internetul mai ales de pe desktop, isi schimba rar parola de e-mail, folosesc foarte putin internet banking, insa sunt cat de cat preocupati de securitatea informatiilor personale online, arata cel mai recent sondaj Eurobarometru care compara cele 27% de tari UE. Din cei 27.000 de oameni intrebati la nivelul UE, 8% spus ca au fost victima unui furt de identitate, iar 40% si-au exprimat ingrijorarea ca datele lor cu caracter personal ar putea fi preluate sau utilizate in mod abuziv, Intra in articol pentru a vedea cum stam fata de ceilalti europeni la mai multe lucruri legate de internet.

Circva 1.000 de persoane din fiecare tara au raspubs in martie la chestionar. Iata o selectie a intrebarilor si raspunsurilor.

Cat de de des accesati internetul?

Media UE: 53% intra o data pe zi, 13% intra macar o data pe saptamana, iar 29% niciodata

Romania: 35% intra zilnic, 47% niciodata

Olanda si Suedia: 83% intra zilnic (cea mai mare pondere din UE)

Portugalia: 58% nu acceseaza niciodata internetul.

Cu ce tip de terminale accesati internetul?

83% dintre romanii intrebati spun ca acceseaza internetul de la desktop, tara noastra avand cel mai mare procent din UE. Media Uniunii este 63%, iar in Irlanda este ponderea cea mai mica pentru cei care intra pe internet cu un desktop: 39%.

Prin laptop acceseaza internetul 61% dintre cetatenii UE, trei tari avand cel mai mare procent: 80% (Danemarca, Irlanda si Cipru). La polul opus este Ungaria, cu numai 27%, Romania e foarte aproape (28%).

La nivelul UE, 24% din cei chestionati acceseaza internetul prin smartphone, Suedia fiind tara cu cea mai mare pondere, 55%, in timp ce Portugalia este la polul opus, 3%. In Romania doar 9% dintre cei intrebati intra pe internet prin smartphone.

Doar 6% dintre cei chestionati la nivelul UE acceseaza internetul prin tableta, Suedia si Olanda fiind tarile cu procentele cele mai mari (16%), in timp ce in Grecia si Ungaria vorbim de 1%, iar in tara noastra, 2%.

Ce faceti pe internet?

Citesc e-mail-uri a fost raspunsul dat de 85% dintre cetatenii UE, procentele variind mult intre 50% in Romania si 96% in Olanda.

Citesc stiri a fost varianta aleasa de 64% dintre cei intrebati la nivelul UE, variatia fiind mare intre Franta - 45% si Lituania - 89%. Pentru Romania vorbim de 61%

Cumpar bunuri si servicii au raspuns 53% dintre cei intrebati, Portugalia fiind tara in care doar 17% au raspuns afirmativ, diferenta enorma fata de Suedia unde 80% au spus ca fac shopping. Nici Romania nu sta grozav, cu numai 20%.

Folosesc retele sociale au raspuns 52% dintre cei intrebati. In Danemarca ponderea este de numai 37%, iar in Letonia, 69%. Romania este aproape de media UE.

Folosesc servicii de online banking au raspuns 48% din cei chestionati la nivelul UE, iar diferentele intre cele mai dezvoltate tari si cele "de la coada" sunt imense. In Danemarca, Suedia si Finlanda 87% dintre cei intrebati folosesc online banking, in Romania numai o zecime, iar in Bulgaria, doar 7%.

Intra pe jocuri online: 27% dintre cei intrebati au spus ca da in UE. Cipru este tara cu cel mai mare procent: 48%, Danemarca este la polul opus cu numai 19%.

Vand bunuri si servicii au spus o cincime dintre cei 27.000 intrebati la nivelul UE. In Grecia si Cipru vorbim de numai 4%, in Suedia de 36%, iar in Romania de 10%.

Sunteti ingriorat ca cineva ar putea folosi datele dvs personale in mod necorespunzator?

Da au spus 40% dintre cei intrebati la nivelul UE, insa numai 32% dintre romani s-au aratat preocupati, procent mic daca il comparam cu Danemarca unde aproape doua treimi s-au aratat ingrijorati. In Portugalia procentul e de 18%.

Sunteti preocupati de siguranta tranzactiilor online?

La nivelul UE 38% au raspuns pozitiv, iar cei mai putin ingrijorati sunt bulgarii (16%), iar cei mai preocupati sunt britanicii (56%). Romania este foarte aproape de media UE.

Ati instalat programe antivirus?

Jumatate dintre cei intrebati au spus ca da in UE, Bulgaria fiind tara cu cel mai mic procent, 21%, in timp ce in Danemarca si Luxemburg trei sferturi dintre cei intrebati au spus ca isi pun antivirus. Romania este mult sub media UE, 32%

Folositi parole diferite pentru diverse site-uri.

La nivelul UE doar un sfert au spus ca se autentifica pe diverse site-uri cu parole diferite, iar in Bulgaria numai 7% au raspuns afirmativ, in Romania procentul a fost dublu iar Suedia sta cel mai bine; 43%.

V-ati schimbat parola la e-mail in ultimele 12 luni?

Doar 27% dintre internautii UE au spus ca da, Ungaria fiind tara cu cel mai mic procent, 12%, in timp ce in Finlanda ponderea este de 47% iar in Romania de 21%.

Securitatea informatica, increderea in mediul online si gradul de informare

Conform celui mai nou sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupati de securitatea informatica: 89% evita sa dezvaluie online informatii cu caracter personal, iar 74% sunt de acord ca riscul de a deveni o victima a criminalitatii informatice a crescut in ultimul an.

In Uniunea Europeana, 12% din utilizatorii internetului s-au confruntat deja cu frauda online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53% din utilizatorii internetului nu si-au schimbat parolele online in cursul anului trecut.

"In timp ce tot mai multi oameni valorifica avantajele internetului si beneficiaza de pe urma economiei digitale, nu este de mirare ca securitatea informatiilor cu caracter personal si a platilor efectuate online constituie principalele noastre preocupari. Este si mai surprinzator faptul ca numai jumatate dintre europeni iau efectiv masuri pentru a se proteja impotriva criminalitatii informatice" a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Sondajul, la care au participat aproape 27 000 de persoane din toate statele membre ale UE, indica o legatura puternica intre informarea cu privire la riscurile criminalitatii informatice si increderea in mediul online. Majoritatea celor care declara ca au incredere sa efectueze tranzactii bancare sau cumparaturi online afirma, de asemenea, ca sunt bine informati in legatura cu criminalitatea informatica.

"Nu trebuie sa permitem ca utilizarea internetului sa fie afectata de infractorii informatici. Cu cat suntem mai bine informati cu privire la riscuri si la modalitatile de protejare, cu atat putem sa valorificam mai bine contextul digital", a declarat Cecilia Malmstrom.

Printre principalele constatari ale sondajului mentionam, de asemenea:

53% din utilizatorii internetului declara ca achizitioneaza bunuri sau servicii online, 52% declara ca folosesc site-urile de socializare, 48% declara ca efectueaza tranzactii bancare online, in timp ce 20% declara ca vand bunuri sau servicii;

29% din utilizatorii internetului nu sunt increzatori in capacitatea lor de a utiliza internetul pentru lucruri precum tranzactiile bancare online sau achizitiile online;

59% nu considera ca sunt bine informati cu privire la riscurile legate de criminalitatea informatica;