Comisia Europeana a initiat o dezbatere publica pe tema neutralitatii internetului, dezbatere ce isi propune sa afle opiniile partilor implicate pe subiecte precum managementul traficului, posibilitatea schimbarii providerilor de internet si modul in care internetul isi poate pastra caracterul deschis si neutru. Dezbaterea este deschisa pana pe 15 octombrie si va ajuta Comisia sa pregateasca recomandari mai detaliate.

De mai multi ani s-a discutat intens pe marginea neutralitatii internetului in ideea evitarii crearii unui internet cu doua viteze in care anumite tipuri de trafic sa fie dezavantajate. Dezabterea porneste si de la un amplu studiu publicat in luna mai de BEREC (organismul autoritatilor de reglementare telecom din UE) care sustine ca cel putin 20%, si posibil pana la jumatate din numarul total de utilizatori de internet broadband mobil din UE au contracte care permit furnizorilor de internet (ISP-istilor) sa restrictioneze servicii VoIP (voce prin internet), precum Skype, sau transferul de fisiere peer-to-peer.

Comisia vrea ca prin aceasta dezbatere sa afle opinia diverselor parti implicate pe teme precum managementul traficului web, inclusiv tratarea situatiilor in care traficul este congestionat. Se va mai discuta despre transparenta, mai ales pe tema vitezei conexiunilor si a restrictiilor de acces impuse diverselor produse, dar si despre modul in care consumatorii pot schimba providerul.

Se vor dezbate si problemele de interconectare dintre operatori, iar la dezbatere sunt invitate sa participe toate partile implicate, de la ISP-isti si producatori de echipamente de retea, pana la furnizori de continut, investitori, autoritati publice si asociatii de protectie a consumatorilor.

Comisarul european Neelie Kroes declara ca in prezent consumatorii nu au destule oferte cand este vorba de internet, iar consultarea din prezent ar trebui sa ajute Comisia sa dea recomandari eficiente pe care le va anunta in 2013.