Gigantul media Naspers care detine in Romania Pay U, autovit.ro si alte site-uri va prelua 70% din actiunile retailer-ului online eMag, arata o informare catre parteneri, obtinuta de HotNews. Cifra de afaceri a eMag a crescut cu 42% in 2011, pana la 145 milioane euro, iar estimarile pentru anul in curs sunt de 180 milioane euro pentru compania cu 500 de angajati. Si oficialii companiei au confirmat preluarea. Prin aceasta tranzactie Sebastian Ghita, patronul Romania TV, iese din actionariatul eMag.

Iulian Stanciu si Radu ApostolescuFoto: eMAG

Naspers va detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21.6% si Radu Apostolescu, 8.4%. Stanciu va fi in continuare directorul General al companiei iar Apostolescu, director de dezvoltare. Cei de la Naspers nu se vor implica in managementul companiei, toate contractele vor fi pastrate si dezvoltate

Oficialii companiei au confirmat in jurul orei 16.30 tranzactia si au remis un comunicat de presa.

"Acum 11 ani plecam la drum pe o piata inexistenta si adaptam un model de comert ce parea rupt din filme pentru Romania. Fara planuri clare si fara sa stim unde vom ajunge. Dupa toti acesti ani, unul dintre gigantii online mondiali vine in Romania si vrea sa continue si sa replice in regiune toate planurile noastre. Mai are cineva indoieli ca visul american se poate trai la noi acasa?" a declarat Radu Apostolescu, co-fondator eMAG si director de dezvoltare.

"Pentru mine poate cea mai importanta componenta a tranzactiei este recunoasterea valorii companiei si a rezultatelor echipei pe care am construit-o in toti acesti ani. Am demonstrat ca in Romania antreprenoriatul functioneaza, ca poti dezvolta o afacere solida, suficient de puternica pentru a determina un gigant global in domeniul IT sa te transforme in varful de lance pentru dezvoltarea grupului in regiune. Este de fapt un pas important pentru industria locala si un semnal ca jucatorii romani pot fi atragatori pentru marii investitori internationali", declara in comunicat Iulian Stanciu, director General eMAG.

Inainte de tranzactie, Dante International, compania care controla eMag, era detinuta de Radu Apostolescu (16,33%), Asesoft Distribution (80,67%) si Asesoft Web (3%). Iulian Stanciu si Sebastian Ghita detineau in mod egal Asesoft Distribution si Asesoft Web.Trebuie precizat ca Asesoft Distribution se rebranduia la final de 2011 si devenea Network One Distribution. Prin aceasta tranzactie Sebastian Ghita iese din actionariatul eMag.

La nivel local Naspers detine PayU Romania, platformele online autovit.ro, marcador.ro, compari.ro si este unul dintre actionarii Fashion Days.

Grupul Naspers este cel mai mare jucator online din Asia, America de Sud, Africa, Rusia si Europa Centrala. Compania inregistreaza o cifra de afaceri de 5.3 miliarde dolari si este evaluata la 21.6 miliarde dolari.

In China si Rusia grupul Naspers detine cele mai accesate platforme online: Tencent (cu peste 800 de milioane de utilizatori inregistrati) si mail.ru (care atrage peste 70% din traficul de internet din Rusia).

Cifra de afaceri a eMag a crescut cu 42% in 2011, pana la 145 milioane euro, iar estimarile pentru anul in curs sunt de 180 milioane euro pentru compania cu 500 de angajati. Profitul operational a fost de trei milioane euro in 2011, an in care cea mai buna zi a fost 25 noiembrie - Black Friday - cand eMag a spuns ca a vandut in valoare de opt milioane euro.

Gigantul media Naspers a facut in 2010 prin intermediul diviziei Allegro o preluare importanta: procesatorul de plati GeCad ePayment care apoi s-a rebranduit in Pay U.