Documentele tranzactiei prin care grupul media Naspers va detine 70% din actiunile retailer-ului online eMag.ro au fost semnate vineri (n.a 27 iulie), iar finalizarea tranzactiei se va face dupa primirea avizului de la Consiliul Concurentei, a declarat pentru HotNews.ro Radu Apostolescu, co-fondator si director de dezvoltare al eMag.ro. "Discutiile au demarat in urma cu mai bine de sase luni, iar propunerea a venit din partea celor de la Naspers si s-a intalnit cu dorinta noastra de a dezvolta eMAG", a mai spus Apostolescu.

Ce planuri de dezvoltare sunt pentru perioada urmatoare la eMAG?

  • "Ne pastram cele trei directii de dezvoltare: crestere organica in piata de electroIT, dezvoltarea Marketplace - platforma online detinuta de eMAG, prin care o serie de retaileri pot comercializa produse din orice segment de piata pe care il consideram viabil si nu in cele din urma dezvoltarea regionala pe alte piete din Europa de Est. Principalul beneficiu eMAG in aceasta tranzactie este accesul pe care il vom avea la know how-ul Naspers in IT, marketing, achizitii si care ne va ajuta sa concretizam mai repede si mai bine planurile de dezvoltare", a mai precizat pentru HotNews.ro Radu Apostolescu.

HotNews.ro a relatat luni, pe baza unei informari a eMAG.ro catre parteneri ca "gigantul media Naspers care detine in Romania Pay U, autovit.ro si alte site-uri va prelua 70% din actiunile retailer-ului online eMag si ca grupul Naspers va detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21.6% si Radu Apostolescu, 8.4%. Stanciu va fi in continuare directorul General al companiei iar Apostolescu, director de dezvoltare. Cei de la Naspers nu se vor implica in managementul companiei, toate contractele vor fi pastrate si dezvoltate".

La scurt timp a venit si comunicatul retailerului in care se precizeaza suplimentar ca: "eMAG se va extinde pe principalele piete din Estul Europei. Un prim pas va fi facut anul acesta prin intrarea in Bulgaria, urmand ca in scurt timp sa se demareze noi operatiuni pe alte piete mari din regiune".

La nivel local Naspers detine PayU Romania, platformele online autovit.ro, marcador.ro, compari.ro si este unul dintre actionarii Fashion Days.

Grupul Naspers este cel mai mare jucator online din Asia, America de Sud, Africa, Rusia si Europa Centrala. Compania inregistreaza o cifra de afaceri de 5.3 miliarde dolari si este evaluata la 21.6 miliarde dolari.

In China si Rusia grupul Naspers detine cele mai accesate platforme online: Tencent (cu peste 800 de milioane de utilizatori inregistrati) si mail.ru (care atrage peste 70% din traficul de internet din Rusia).

Cifra de afaceri a eMag a crescut cu 42% in 2011, pana la 145 milioane euro, iar estimarile pentru anul in curs sunt de 180 milioane euro pentru compania cu 500 de angajati. Profitul operational a fost de trei milioane euro in 2011, an in care cea mai buna zi a fost 25 noiembrie - Black Friday - cand eMag a spuns ca a vandut in valoare de opt milioane euro.

Gigantul media Naspers a facut in 2010 prin intermediul diviziei Allegro o preluare importanta: procesatorul de plati GeCad ePayment care apoi s-a rebranduit in Pay U.