Samsung a anuntat ca a descoperit nereguli dupa un audit la unul dintre furnizorii chinezi, insa spune ca nu a gasit vreo dovada ca la fabrica respectiva ar lucra si tineri sub 16 ani, asa cum sustinea o organizatie americana. Samsung este insa presata sa se preocupe de conditiile de munca la furnizorii chinezi si promite ca va face luna aceasta controale la toate cele 105 companii care produc exclusiv pentru grupul coreean, scrie Reuters.

Samsung Galaxy Note 10.1Foto: Reuters

Dupa ce Apple a fost presata sa revizuiasca conditiile in care produsele sale sunt fabricate in China, acum a venit si randul rivalului Samsung care a fost acuzata de organizatia americana China Labor Watch ca permite furnizorilor chinezi sa angajeze si tineri sub 16 ani, lucru ilegal si anormal.

In plus, China Labor Watch a spus ca in fabricile chineze care produc pentru Samsung conditiile de munca sunt mai grele decat in cele care produc pentru Apple si a somat grupul asiatic sa se convinga si sa ia masuri.

Samsung a anuntat incheierea unui audit detaliat la HEG, unul dintre furnizori, si a spus ca a descoperit cateva nereguli, cum ar fi lipsa unei clinici pentru angajati, dar si faptul ca lucratorii sunt amendati daca intarzie si sunt obligati sa faca mai multe ore suplimentare decat prevede legea. Totusi, Samsung spune ca nu a gasit vreo dovada ca aceasta companie chineza ar fi angajat tineri de sub 16 ani.

Grupul coreean spune insa ca in septembrie va termina auditul pentru toate cele 105 companii care produc exclusiv pentru Samsung in China si adauga ca va verifica documentele a alte 144 de companii care produc printre altele si pentru Samsung.

Grupul asiatic spune ca va emite un alt cod de conduita pentru furnizori si va schimba si modul in care va fi facuta pregatirea managerilor, astfel incat numarul neregulilor sa scada.

In ultimii ani a intrat tot mai mult in vizorul opiniei publice modul in care terminalele atat de populare in Occident sunt asamblate in China de tineri prost platiti si obligati sa lucreze chiar si 60 de ore pe saptamana. Apple a fost intens criticata pentru neregulile gasite la gigantul Foxconn, insa iata ca acum si Samsung este tinta criticilor si se vede nevoita sa ia masuri clare.

Presiunile publice facute au dus insa la cresterea salariilor la fabricile chineze si la imbunatatirea intr-o oarecare masura a conditiilor de munca.