​Luni, hackerii din grupul AntiSec au anuntat ca ar fi obtinut datele personale a 12 milioane de useri Apple pastrate pe un laptop al unui agent FBI, starnind o mare controversa legata de faptul ca FBI ar colecta nejustificat date personale despre milioane de persoane. Agentia guvernamentala spune ca nu are vreo dovada ca laptop-ul agentului ar fi fost compromis de hackeri, iar experti in securitate informatica spun ca situatia nu este una dezastruoasa.

Grupul de hackeri AntiSec anunta luni ca, profitand de o vulnerabilitate de Java, ar fi "spart" laptop-ul unui agent FBI de unde au aflat datele de identificare a 12 milioane de useri Apple, date precum nume, prenume, adresa si numar de telefon.

Hackerii si-au motivat actiunea sustinand ca vor sa atraga atentia asupra faptului ca FBI tine cantitati importante de date pe care sa le utilizeze impotriva cetatenilor. Presa scrie ca nu ar fi exclus ca AntiSec sa se razbune astfel pe FBI care a arestat anul acesta cativa membri ai gruparii.

FBI spune ca este la curent cu informatiile aparute in presa, dar nu le confirma. "Pana in prezent nu avem nicio dovada ca un laptop apartinand unui agent FBI ar fi fost compromis si ca datele de identificare ai unor useri Apple ar fi fost expuse", spune un comunicat al agentiei.

Desi experti de securitate citati de AFP si Financial Times spun ca ceea ce sustine AntiSec pare sa fie veridic, userii ai caror informatii au ajuns pe mana hackerilor nu ar trebui sa fie ingrijorati. Marea intrebare este de ce avea FBI atatea informatii despre un numar mare de useri Apple si de ce aceste informatii erau pe un laptop nesecurizat.

Pe retelele sociale au aparut scenarii cum ca dezvaluirile AntiSec arata faptul ca FBI spioneaza userii Apple. Si compania americana a fost intens criticata in aceste zile, unii analisti sustinand ca intreaga afacere este o catastrofa pentru Apple care nu face suficiente eforturi pentru a proteja informatiile utilizatorilor.

S-a mai vorbit si de varianta ca hackerii sa fi inscenat totul doar ca sa puna FBI intr-o lumina proasta si sa starneasca furia publicului larg. Datele de identificare pe care hackerii sustin ca le-ar fi obtinut, asa-numitele “unique device identifiers”, sunt folosite de dezvoltatorii de aplicatii pentru a trimite notificari si tocmai de aceea exista posibilitatea ca aceste date sa vina de la un dezvoltator de aplicatii pentru iPhone si iPad, insa nici aceasta varianta nu a fost confirmata.