Desi munca in fabricile de componente Samsung din China este solicitanta si plictisitoare, zeci de mii de tineri sunt atrasi de aceste job-uri din care pot castiga mult mai mult decat daca ar ramane in satele natale. Pe fondul criticilor aduse celor de la Samsung pe motiv ca nu s-ar preocupa de soarta angajatilor din China, IDG News publica marturiile catorva tineri chinezi care explica de ce au ales sa lucreze la aceste fabrici unde au parte si de experiente pozitive.

Samsung Galaxy Note 10.1 si stylus-ul S PenFoto: Reuters

Zhao Caixia in varsta de 19 ani si-a parasit oraselul natal pentru a lucra la o fabrica Samsung din Tianjin unde numarul total de angajati este de 50.000. Ea admite ca lucrul este greu, uneori 12 ore pe zi, insa totusi salariile sunt bune pentru China, tanara castigand undeva intre 315 si 630 dolari/luna, in functie de cate ore suplimentare poate face. Ea spune ca, desi mediul este stresant, salariul ii permite sa puna ceva bani deoparte, in dormitoare este aer conditionat iar in general conditiile de locuit sunt mai bune decat in oraselul natal.

O tanara de 23 de ani spune franc faptul ca a venit la fabrica doar ca sa stranga niste bani, nimic mai mult. Ea adauga ca partea rea tine de faptul ca faci mereu acelasi lucru ore in sir, astfel ca nu se pune problema sa iti placa ceea ce faci.

O alta tanara de 21 ani pe nume Meng spune ca e rau faptul ca nimic din ce a invatat in scoala nu ii este folositor la job-ul repetitiv din fabrica Samsung. Tocmai de aceea, spune ea, multe dintre colegele ei care venisera cu sperante la fabrica Samsung, au decis sa renunte dupa cateva luni.

Pe de alta parte, daca la fabricile detinute direct de Samsung salariile sunt mai bune, la cele ale unor furnizori lucrurile nu stau deloc grozav. Xue Junfen, in varsta de 27 de ani, spune ca a inceput cu doar 100 de dolari/luna pentru a asambla si inspecta carcase de telefoane. Doi ani mai tarziu salariul ajunsese la doar 150 de dolari.

Ea a mai spus ca ajunsese sa verifice chiar si 5.000 de carcase/zi si s-a aratat nemultumita de faptul ca nu stia nimic altceva despre lantul de productie in afara activitatii repetitive pe care o facea.

Organizatia americana de protectie a muncii China Labor Watch a prezentat un nou raport in care spune ca angajatii Samsung din China sunt uneori tratati inuman, fiind obligati sa faca ore suplimentare si fiind abuzati verbal si in unele cazuri chiar fizic.

China Labor Watch mai spune ca unii angajati sunt obligati sa faca peste 100 de ore suplimentare lunar si munca este grea si cu efecte grave asupra sanatatii fiindca multi trebuie sa stea in picioare 11-12 ore.

Un raport al unei organizatii din Hong Kong numite China Labor Research Center releva faptul ca Samsung prefera sa angajeze in China tinere cu varste intre 18 si 22 de ani pe motiv ca ar fi mai usor de controlat si ca sunt sanse mici ca ele sa-si ceara drepturile in cazul unor situatii neplacute.

Samsung nu a comentat cel mai nou raport, insa a promis pe 3 septembrie ca va face audit la toate cele 105 companii care produc exclusiv pentru grupul coreean in China.