​Microsoft este gata sa introduca pe noul Windows 8 ecranul special cu caracter aleatoriu (ballot screen) pentru ca userii sa aleaga ce browser doresc sa foloseasca, iar Internet Explorer sa nu mai fie favorizat, a spus comisarul european pentru Concurenta, Joaquim Almunia, dupa o discutie cu seful Microsoft, Steve Ballmer. In iulie, CE declansa o ancheta pentru a vedea daca Microsoft si-a repespectat angajamentul luat in 2010 de a introduce acest ecran special, dupa ce au fost semne clare ca americanii nu s-ar fi tinut de cuvant.

"In discutiile pe care le-am avut cu CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer, m-a asigurat ca se va conforma angajamentelor luate, indiferent de rezultatul anchetei aflate in curs", a spus comisarul Almunia la o conferinta in Italia.

Windows 8 va fi lansat pe 26 octombrie, iar Microsoft are asteptari enorme de la noul sistem de operare despre care spune ca este cel mai avansat de pana acum.

Comisia Europeana a demarat la jumatatea lui iulie o ancheta pentru a afla daca intr-adevar Microsoft a respectat angajamentele luate in 2010 cand a fost obligata sa introduca un ecran special cu caracter aleatoriu (ballot screen0 pentru ca userii sa aleaga ce browser doresc sa foloseasca in Windows, iar Internet Explorer sa nu mai fie favorizat. CE noteaza ca sunt semne ca Microsoft nu si-ar fi tinut angajamentele. Microsoft a admitea ca au fost cazuri in care acel ecran nu a aparut si a invocat probleme tehnice.

Dupa ani de confruntari cu CE s-a ajuns in 2010 la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai. Utilizatorul vede intai cinci browsere cand ii apare ecranul de alegere, cele mai mari ca si cote de piata, iar daca face scroll vede alte sapte navigatoare web cu cote mai mici.

CE spune ca e posibil ca Microsoft sa nu se fi tinut de cuvant, iar pe computerele cu Windows 7 Service Pack 1 lansat in februarie 2011 nu a instalat acel ecran special, desi se angajase sa faca asta si in raportul anual emis in decembrie 2011 declarase ca a instalat acel ecran.