Bill Moggridge, designer-ul britanic care acum trei decenii a creat primul computer portabil la care ecranul se plia peste tastatura, a murit la varsta de 69 de ani, scrie The Guardian. Computerele portabile aratau mai mult a masini de cusut pana in momentul in care Moggridge a creat Grid Compass, un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery in 1985.

Bill Moggridge a murit sambata de cancer si, chiar daca nu este foarte cunoscut, ideile sale in domeniul designului industrial au avut un impact deosebit. In 1979 compania la care lucra, Grid Systems Corp, a obtinut patentul si a produs un computer portabil cu design de tip clamshell si cu ecran care se plia peste tastatura.

El a creat computerul portabil Grid Compass care avea tastatura, un ecran in care scrisul aparea cu galben pe fond negru, iar pretul era urias: peste 8.000 de dolari. O versiune cu carcasa din magneziu a fost folosita pe naveta Discovery in misiunea sa din 1985.

Lui Moggridge ideea de a dezvolta un design mai simplu i-a venit folosind vechile computere portabile care aveau mai mult aspectul unei masini de cusut si cantareau peste 9 kg.

Au trecut aproape doua decenii de la portabilul lui Moggridge si pana cand laptop-urile au devenit accesibile la pret publicului larg, insa designul si mai ales modul de inchidere brevetat de el s-au impus.