​Oficialii iranieni au spus ca agentiile guvernamentale au fost deja conectate la un intranet special, curat, controlat in totalitate de guvern, iar in urmatoarele luni vor fi conectati si utilizatorii casnici, ca parte a unui proiect controversat si foarte neclar ce ar putea duce la deconectarea tarii islamice de la internet-ul clasic, scrie Reuters. De mai bine de un an se vorbeste de intentia Iranului de a lansa un internet national care sa fereasca tara de atacurile informatice care au inghenuncheat in ultimele luni centralele nucleare. Cr nu se stie clar este daca aceasta retea va functiona pe langa clasicul internet, sau il va inlocui.

Oficialii iranieni au negat vehement informatiile aparute recent legate de presupusa intentie a Teheranului de a taia accesul la internet in intreaga tara pentru a inlocui reteaua cu un intranet "curat" controlat in totalitate de guvern.

In aprilie, ministrul Comunicatiilor din Iran, Reza Taghipour, a dat un controversat interviu in care se spunea ca accesul la internet va fi taiat complet in Iran incepand cu luna august cand va intra in functiune un intranet, o retea cu continut "curat" in care Google sau Hotmail nu vor mai functionale, ci vor fi inlocuite cu servicii guvernamentale precum Iran Mail sau Iran Search. Teheranul nega existenta acestui interviu apoi, catalogandu-l ca fiind o farsa.

Acum, autoritatile iraniene au anuntat ca accesul la Gmail si la Google Search a fost restrictionat, in conditiile in care Iranul era oricum una dintre tarile in care continutul internet-ului este foarte dur cenzurat.

Autoritatile sustin ca blocarea e legata de mult criticatul film care jigneste musulmanii, insa foarte multa lume spune ca blocarea Google e un pas decisiv catre crearea acestui intranet deconectat de restul lunii.

In Iran exista 33 de milioane de utilizatori de internet, iar accesul la mail si la site-urile de socializare a fost blocat in mai multe randuri de autoritati

Totusi, lucrurile par mai serioase acum, iar oficialii de la Teheran au spus ca toate agentiile guvernamentale au trecut la aceasta retea nationala, etapa a doua fiind ca si persoanele fizice sa fie conectate la aceasta retea.

Desi iranienii nu au admis, aceasta trecere la un internet national restrans si puternic controlat este o miscare gandita sa fereasca Iranul de puternicii virusi informatic care au afectat grav instalatiile nucleare ale tarii, ducand si la oprirea reactoarelor si la amanarea unor proiecte.

SUA si Israelul par a fi in spatele acestor atacuri, insa autoritatile din aceste tari neaga vehemnt acest lucru.