Nu va suparati, ce se mai intampla cu eRomania? Motivatie: eRomania a fost denumirea generica a unui proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. Cu toate acestea pina in ziua de astazi nu se stie in mod s-au alocat anumite sume de bani si ce s-a intamplat cu proiectele deja finantate, scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Bogdan ManoleaFoto: Arhiva personala

Astazi este Ziua International a Dreptului de a sti - cu alte cuvinte, sărbătorim, fiecare după propriile puteri, libertatea de-a avea acces la informaţii. Asa se lanseaza astazi http://nuvasuparati.info/, un proiect prin care ne propunem sa promovam legea accesului la informatiile publice, dar si o metoda mai simpla de a trimite o solicitare pe legea 544 si sa primesti un raspuns. (la nivelul UE este deja un site care face asta - http://www.asktheeu.org/en).

In site, o sa ma gasiti si pe mine la ambasadori, cautind sa aflu cite camere de luat vederi sunt in Bucuresti.

Dar astazi dimineata mi-a rasarit o intrebare si mai stringenta, catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale:

Nu va suparati, ce se mai intampla cu eRomania?

Motivatie: eRomania a fost denumirea generica a unui proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013.

Cu toate acestea pina in ziua de astazi nu se stie in mod s-au alocat anumite sume de bani si ce s-a intamplat cu proiectele deja finantate.

Am mai scris si in trecut despre proiect:

Pandemia informatizarii

E-governmentul meu! Sau unde se duce 1/2 miliard de euro?

Manifestul pentru un proiect deschis eRomania

Intrebarile concrete sunt:

Conform HG 195 din 9 Martie 2010 privind aprobarea Strategiei naţionale “e-România” 2010-2013, MCSI este coordonatorul portalului eRomania si al componentelor sale.

1. Citi bani au fost cheltuiti pe implementarea acestei Strategii si care sunt rezultatele (disponibile public)?

2. Care este stadiul licitatiei/contractului pentru eRomania1? Citi bani au fost cheltuiti pe acesta? Care sunt rezultatele proiectului eRomania 1 disponibile in mod public?

Nota: Conform informatiilor din presa Proiectul eRomania 1 va costa 10 milioane euro, fara TVA, si presupune o platforma prin care cetatenii romani sa utilizeze serviciile autoritatilor prin internet.

Proiectul va fi realizat de Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin si Teamnet International.

3. Care este stadiul licitatiei/contractului pentru eRomania2? Citi bani au fost cheltuiti pe acesta? Care sunt rezultatele proiectului eRomania 1 disponibile in mod public?

Nota: Conform informatiilor din presa Proiectul eRomania2 va costa 11.8 milioane euro, fara TVA, si presupune un portal cu informații despre localitățile țării. Proiectul a fost cistigat de Omnilogic.

Prin urmare, am luat modelul propus la Nuvasuparati.info si le-am trimis un email astazi catre MCSI. O sa public raspunsul tot pe blog.

Puteti sa faceti si voi acelasi lucru, daca va preocupa o problema de interes public la care institutiile din Romania pot raspunde.

Acum, intre noi fie vorba - stim ca nu exista niciun rezultat public din eRomania - da’ macar sa o stim oficial.

Si intrebarea mea ar fi catre sectorul privat:

Ce proiect IT ati face cu 40 de milioane de euro (fara TVA) in 3 ani de zile? Cu ce rezultate?

PS: Apropo - cu aproape 0 lei, dar cu oameni dedicati si inimosi Wiki Loves Monuments Romania a adunat intr-o luna peste 5 800 de imagini libere ale monumentelor istorice din Romania.

Comenteaza peblogul lui Bogdan Manolea.