​Comisarul european pentru justitie Viviane Reding a cerut guvernelor celor 27 de state membre UE sa verifice daca Apple isi instiinteaza clar clientii ca au dreptul la doi ani de garantie pentru produse, si nu la un singur an. Apple a fost amendata cu aproape un milion de euro in Italia pentru ca oferea doar un an de garantie gratuita si apoi a fost determinata sa ofere doi ani. Comisarul Reding vrea sa verifice daca intr-adevar Apple apeleaza la ceea ce ea numeste "practici de marketing inacceptabile", scrie Le Figaro.

Coada pentru iPhone 5 la magazinul Apple din RomaFoto: Reuters

Reding a trimis scrisori autoritatilor din statele membre si mentioneaza in ele ca Apple ofera, conform practicilor sale standard, un an de garantie pentru produsele sale, desi consumatorii au, conform legilor europene, dreptul de a beneficia de doi ani de garantie gratuita. Comisarul pentru justitie cere statelor sa verifice daca Apple isi informeaza clar clientii ca au dreptul la doi ani garantie si adauga ca daca sunt descoperite "practici de marketing inacceptabile", ele trebuie semnalate la nivelul UE.

Asociatii de protectie a consumatorilor din 11 tari s-au plans ca Apple isi impune propriile practici legate de garantie, iar in Italia anul trecut Apple a fost amendata cu 900.000 euro pentru ca nu a facut destul pentru a-si informa clientii despre drepturile pe care le au cand e vorba de garantia produselor.

Conform propriilor reguli, Apple ofera garantie gratuita timp de un an, iar cei care vor doi ani trebuie sa plateasca in plus pentru asta.