Ymens este prima platforma de cloud computing dezvoltata local care ofera solutii integrate pentru nevoile de business din Romania. "Vrem ca antreprenorii din Romania sa stie ca exista Ymens. Oferim acces continuu la informatie fara limita de locatie, acces la tehnologie de ultima generatie fara limita de cost si integrare cu alte aplicatii fara limita de compatibilitate", a declarant Calin Butunoi, General Manager Ymens.(Articol webPR)

Calin ButunoiFoto: McCann PR

Reporter:De la ce vine Ymens?

Calin Butunoi: Ne-am gandit la un nume puternic, care sa inspire faptul ca nu avem limite. Ca poti creste, daca vrei, exponential. In numele pe care l-am gasit am subliniat exact asta. Pot sa fac comunicare cu acest nume si il pot sustine tehnic. N-am mintit cand am spus ca sistemul se poate interconecta cu orice platform

R: Sunt preturi de la 3 la 15 euro pentru un abonament. Ce oferiti pentru aceste sume?

G.B.: Orice companie care isi activeaza un cont, fie ca are 1 sau 100 de utilizatori, primeste 10 GB de spatiu pe intreaga platforma. Separat, pe solutia de e-mail, primeste 7 GB pentru fiecare mailbox. Am studiat piata de business pe nisa mail si standardul este in jur de 2 GB. Constant avem oameni care ne spun ca 2 GB nu ajung, ca se consuma foarte repede. Si atunci am ales sa punem 7GB. 10 Mailboxuri, fiecare cu cate 7 GB, in total 70 GB. Dar in fractiuni de 1 GB putem creste la orice dimensiune de care nevoie clientul. Sunt companii care au targuri, parteneriate, activitati sezoniere. Tot ce trebuie sa faca este sa-si contacteze reprezentantul de vanzari care se ocupa si capacitatea de stocare le este crescuta in functie de nevoi. Dupa trecerea evenimentului se pot intoarce la vechiul lor tarif.

R:Sunteti comparati cu serviciile internationale de genul cloud. Ce aveti in plus fata de ele?

G.B.: In primul rand suntem in limba romana, gandim la fel cu oamenii de aici. In momentul in care cineva spune ca are o problema cu facturile, la randul nostru stim cu ce se mananca si stim ce sa-i spunem. Nu stiu sa existe un asemenea serviciu in afara. Ar mai fi un diferentiator. Noi am ales solutii de business verificate, solutia de doc management pe care o folosim are 600.000 de utilizatori, Intranetul la fel, e-mailul la fel. Tot ce am folosit am testat in-house cu proprii angajati. Avem solutii profesioniste, testate de piata. Nu tot ce se lanseaza pe piata este testat, multe intra in stadiul beta.

R: Cat de usor poti trece de la hartii, documente in diferite formate, facturi samd in cloud?

Ne-am lovit de problema asta si am descoperit ca noi trebuie sa ne ajutam clientii sa schimbe modul in care fac lucrurile. Solutia noastra, oferita printr-un partener, este sa trimitem un om cu echipamentele necesare (scanner, computer, etc), se semneaza un contract de confidentialitate si se trece toata baza de contracte, facturi si orice isi mai doreste clientul, in format digital. Acesta urca totul in seriviciul de arhivare Ymens Index si e gata.

R: Ce presupune sistemul de securitate?

G.B.: Totul e la fel de sigur ca Internet banking-ul. Noi nu introducem aplicatii si parteneri fara sa le testam. Daca aplicatiile care ne sunt propuse nu suporta https si ssh 3.0, nici nu trecem mai departe. Testam periodic din punct de vedere al penetrarii, ne analizam firewall-urile, data-center-ul samd. In plus, exista un log foarte clar care iti arata data la care s-a facut ultima logare. Poti determina foarte simplu daca tu ai facut logarea sau altcineva. Se spune ca cel mai mare risc al securitatii este sa-ti priveasca cineva peste umar atunci cand iti bagi parola. Iar la noi, sistemul nu iti permite sa-ti setezi parola abcd123. Te va obliga sa iti creezi o parola puternica.

R: Recent, caderea serverelor Amazon a deconectat de la Internet site-uri importante. Exista siguranta ca imi pot accesa datele oricand?

G.B.: La un moment dat au cazut Google, Facebook, Azure. Dar tu, ca antreprenor, sa te pregatesti pentru o solutie cloud singur si sa te intorci la fel de repede on-line cu toate informatiile intacte te-ar costa enorm de mult. Avem clienti cu servere care s-au stricat dintr-o data intr-un mod incredibil. Daca pica o masina Ymens, o a doua este deja pregatita si gata sa-i ia locul primei. Din punct de vedere business acesta este intr-adevar cel mai mare avantaj. Nu pot sa le promit clientilor business ca nu se va intampla niciodata un accident. Dar pot sa le garantez ca va fi intotdeauna mult mai sigur in cloud decat in propriul lui server. Suntem pregatiti sa facem fata. Avem inclusiv un serviciu telefonic care functioneaza 24 de ore din 24 pentru asistenta. Account manager-ul este disponibil de asemenea in permanenta pentru a rezolva orice problema care apare pe parcurs.

R: Cum functioneaza comunicarea intre platforme?

G.B.: Tot ce iti trebuie e un browser functional. Totul functioneaza in orice platforma, indiferent de sistemul de operare. Interfata iti permite sa faci aceleasi lucruri atat de pe mobil, cat si de pe calculator. Poti sa-ti vezi calendarul, poti sa faci o cerere de achizitie, ai exact aceleasi functii. Preferam sa oferim libertate de miscare, sa nu fii dependent de o aplicatie. Daca telefonul tau pateste ceva din varii motive, tu trebuie sa fii capabil sa-ti rezolvi problema de oriunde ai o conexiune la Internet. Clientii ne-au spus ca li se pare mult mai atractiv asa. Telefon, tableta, PC, netbook, Windows, Mac, functioneaza pe orice gadget care are un browser.

R:Ce servicii oferiti?

G.B.: Poti sa stochezi mailuri pana la 7 GB, poti stoca informatii nelimitate, poti sa comunici mult mai bine cu toti angajatii tai. Toate aplicatiile au ceva ce nimeni nu are - aceeasi interfata. S-ar putea sa para ceva trivial, dar daca tu esti administrator si intr-o zi te decizi ca mai vrei un e-mail, trebuie sa apesi un singur buton si dupa „click“ deja ai un nou e-mail cu domeniul tau. In momentul in care te intorci in aplicatie, gasesti o bara unitara cu toate functiile care iti trebuie. Plus ca totul se intampla in browser, ceea ce face lucrurile foarte simple, intuitive, familiare. Pot sa intre si poze si filmulete, orice

R: Am vazut ca exista un facturator si un calendar.

G.B.: Asa este. Se emit facturi, se emit chitante se emit facuri recurente, se trimit facuri pe mail si suntem fi eco-friendly. In ceea ce priveste calendarul exista unul pentru comercial, sa vezi ce face agentul de vanzari si unul in intranet. Interesant este ca acest calendar poate fi sincronizat cu telefonul mobil fara browser.

R: Ce alte facilitati mai ofera acest sistemul de Cloud Ymens?

G.B.: Videoconferinta, comerciant, o retea Intranet in cadrul careia sunt 4 functionalitati majore pe care le foloseste orice manager: gestiune flota auto, gestiunea bunurilor din cadrul birourilor, cerere de concediu si cerere de achizitii. Urmeaza task manager sau planner, solutia de recruter si componenta e-mail.

R: Ce inseamna sa cumperi o licenta pentru un program si nu mai exista probleme?

G.B.: Sa zicem ca pe laptop-ul tau ai licenta pentru o aplicatie. La un moment dat, laptop-ul ti se strica si nu mai poti accesa nimic pe el. Dar daca ar fi cloud, ai putea accesa programul respectiv de pe orice calculator cu conexiune la internet, intri pe adresa noastra si s-a rezolvat problema. Asta este diferenta dintra licenta si cloud. Licenta este legata de un obiect, pe cand in cloud nu te restrictioneaza nimic. Mai mult decat atat, este mult mai eficient economic.

Este important sa intelegem ca nu e un concurs de vanzare, nu alegi intre doua oferte. Vrem ca antreptrenorii din Romania sa stie ca exista aceasta oferta pe piata, asta este important pentru noi. Oferim acces continuu la informatie fara limita de locatie, acces la tehnologie de ultima generatie fara limita de cost si integrare cu alte aplicatii fara limita de compatibilitate. Fara licente software scumpe, fara costuri generate de servere, fara facturi mari pentru electricitate, fara upgrade-uri pentru dotare hardware costisitoare, echipamente de ultima generatie sau programe greoaie si cu functionalitati insuficiente.

R: Cata incredere am eu ca datele pe care vi le pun la dispozitie sunt confidentiale?

G.B.: In primul rand mergem pe incredere, avem semnate acorduri de confidentialitete cu toti clientii. Plecam de la ideea ca facem lucrurile corect. Mai mult decat atat parolele utilizatorilor sunt criptate. Datele nu pot fi accesate decat prin cont.

R: Se poate customiza serviciul?

G.B.: Daca ai cunostinte, in Intra-net se poate face orice, dar in generel, clientii apeleaza la noi, ne spun exact ce isi doresc, discutam si luam impreuna cea mai buna decizie.