​Compania chineza Lenovo a fost trimestrul trecut cel mai mare producator mondial de PC-uri, depasind HP care a fost lider in ultimii sase ani, arata cel mai nou raport al Gartner. Totusi, rivalii de la IDC care au un alt mod de masurare, spun ca HP este in continuare lider, chiar daca livrarile Lenovo au crescut semnficiativ.

Datele Gartner pentru trimestrul al treilea 2012Foto: Gartner

Datele IDC pentru Q3 2012

Datele IDC pentru Q3 2012

Foto: IDC

Astfel, conform datelor Gartner, in Q3 Lenovo a livrat 13,77 milioane de PC-uri, iar HP, 13,55 milioane, in timp ce IDC spune ca grupul american a livrat 13,95 milioane de unitati, in timp ce Lenovo a trimis 13,82 milioane. Totusi, un punct comun este dat de totaluri, ambele companii de cercetare aratand ca vanzarile de PC-uri au scazut cu peste 8% trimestrul trecut, spre aproximativ 87 milioane de unitati.

Lenovo a devenit celebra cand, in urma cu sapte ani, a preluat divizia de PC-uri a IBM. Cu o politica de preturi agresiva si cu vanzari importante in pietele emergente, compania a reusit pas cu pas sa-si creasca treptat cota de piata. Mai nou, Lenovo se bazeaza pe segmentul laptop-urilor care se pot transforma in tableta.

Pe de alta parte HP este de cativa ani in declin, iar in 2011 lucrurile au mers rau, situatia este tulbure, iar intentia companiei de a-si vinde divizia de PC-uri a afectat vanzarile.

Un oficial HP a explicat pentru Bloomberg diferenta dintre rezultatele Gartner si IDC. Studiile IDC includ si "statiile de lucru", desktop-uri extrem de puternice folosite in inginerie, arhitectura sau dezvoltare de jocuri video. "Chiar daca sunt mai multe raportari despre cotele de piata ale PC-urilor, unele nu masoara piata in intregime. Analiza IDC este mai cuprinzatoare", spune Michael Thacker, purtator de cuvant la HP.