Gigantul american Google a amenintat ca nu va mai indexa site-urile de presa din Franta pentru a protesta impotriva unei propuneri legislative din aceasta tara, in urma careia ar urma sa plateasca o taxa pentru continutul afisat pe motorul sau de cautare, informeaza France 24, care citeaza AFP. Intr-o scrisoare trimisa de Google autoritatilor franceze in aceasta luna, gigantul IT american sustine ca "nu poate accepta" o asemenea masura care i-ar afecta existenta si ca in consecinta ar fi nevoita sa nu mai indexeze site-urile presei franceze.

GoogleFoto: Google

Google a precizat ca o lege prin care i s-ar cere sa plateasca site-urilor media pentru afisarea in motorul sau de cautare a link-urilor care directioneaza catre continutul acestora, i-ar ameninta propria existenta.

Guvernul francez, care este unul socialist si incearca gasirea unor modalitati de a ajuta companiile media confruntate cu scaderea veniturilor, a avertizat Google ca nu ar trebui sa ameninte guvernele democratice.

In scrisoarea sa, obtionuta de AFP, Google sustine ca genereaza 4 miliarde de 'click-uri' pe luna catre paginile de internet ale presei din Franta.

Presa la nivel mondial se confrunta cu o scadere a veniturilor din publicitate pe zona de print, in conditiile in care tot mai multi oameni citesc stiri si informatii pe internet.

Google obtine anual venituri de zeci de miliarde de dolari din publicitatea online. Marile grupuri de presa din Franta au cerut luna trecuta guvernului sa adopte o lege care ar forta Google si alte motoare de cautare sa imparta o parte din veniturile din publicitate aferente link-urilor afisate in motorul de cautare care trimit catre continutul site-urilor media.

Ministrul Culturii din Franta, Aurelie Filippetti, a declarat in cadrul unei comisii parlamentare in aceasta saptamana ca ea este in favoarea acestei idei. Acesta s-a aratat surprinsa de scrisoarea Google si a avertizat gigantul american ca nu se adreseaza amenintari unui guvern ales democratic.