Comisia Europeana a transmis miercuri catre Microsoft concluzia preliminara ca gigantul american nu si-a respectat angajamentul asumat in decembrie 2009 de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si alege browser-ul de internet. La acel moment, Microsoft se angajase ca timp de 5 ani va propune, in Spatiul Economic European (prin intermediul unui mecanism de actualizare Windows), un ecran de selectare care sa permita utilizatorilor sa aleaga browserul (browserele) de web pe care doresc sa il (le) instaleze in plus fata de browserul Internet Explorer al Microsoft sau in locul acestuia.

Prima pagina a ecranului de alegereFoto: browserchoice.eu/

Printre angajamentele asumate in 2009 de Microsoft se numara si faptul ca producatorii de calculatoare vor putea sa instaleze si browsere de web concurente, sa le configureze ca browsere de web implicite si sa dezactiveze Internet Explorer.

Comisia Europeana a deschis pe 17 iulie 2012 o investigatie pentru a constata daca Microsoft a respectat angajamentele asumate in decembrie 2009. Concluzia preliminara comunicata miercuri de Comisia Europeana nu inseamna sfarsitul investigatiei. Procedural, Microsoft va transmite punctul sau de vedere fata de concluziile prezentate de Executivul European.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca odata cu lansarea in februarie 2011 a Windows 7 Service Pack 1, Microsoft a esuat in a oferi acel ecran care sa permita utilizatorilor sa aleaga cu ce browser doresc sa navigheze pe internet, desi se angajase sa faca asta si in raportul anual emis in decembrie 2011 declarase ca a instalat acel ecran.

Este posibil ca din februarie 2011 si pana in iulie 2012, milioane de utilizatori Windows din UE sa nu fi vazut acel ecran. Microsoft a recunoscut ca au fost cazuri in care acest ecran de alegere nu a aparut si a adaugat ca aceasta s-ar fi produs datorita unor erori tehnice.

In cazul in care Microsoft nu isi respecta angajamentele asumate, Comisia i-ar putea aplica o amenda in valoare de pana la 10% din cifra sa de afaceri anuala.