Vineri incep vanzarile pentru noul sistem de operare Windows 8 despre care Microsoft spune ca reprezinta un moment de referinta in istoria companiei. Windows 8 intra in "era" dispozitivelor cu ecran tactil, se adapteaza si se modernizeaza uluitor de mult, spun sustinatorii. Scepticii spun insa ca noul sistem va crea confuzie in randul userilor, iar pretul mare al tabletelor cu noul sistem reprezinta o problema.

Microsoft isi pune toate sperantele in Windows 8Foto:

Windows 8 a fost testat pe scara larga in ultimele luni si s-a scris masiv despre el. In multe review-uri s-a scris ca este mai bun decat Windows 7 si cam toata lumea a fost de acord ca interfata este modernizata suficient de mult pentru a se adapta cu actualitatea dominata de tableta, smartphone si chiar de laptop-uri cu ecran tactil.

Multi apreciaza curajul Microsoft de a lansa un sistem atat de radical schimbat fata de cele dinaintea sa. Unii au spus ca e disperare, fiindca alte companii au inovat mult mai mult, altii spun ca este indrazneala si ca avem de-a face cu un plan de produs bine gandit.

Efervescentul Steve Ballmer, seful companiei, spune ca lansarea Windows 8 este un moment epic in istoria companiei, moment comparabil cu prima lansare de Windows. El se declara convins ca userii vor aprecia mult sistemul si se arata foarte increzator si in legatura cu telefoanele cu Windows Phone 8.

Exista insa si multe voci sceptice, mai multe decat la lansarile precedente de Windows. O voce avizata si-a spus opinia joi si este vorba de JT Wang, seful companiei Acer ale carei afaceri depind mult de parcursul Windows 8. El spune ca acum, chiar inainte de lansarea Windows 8, este incert modul in care clienti vor percepe noul sistem si spune ca nu a intalnit o nesiguranta atat de mare in ultimii 20 de ani. Ingrijorarea arata inca o data ca miza este mare si ca de calitatea Windows 8 depind multe companii mari pe produsele carora va fi instalat noul sistem.

Altii spun ca Windows 8 este totusi prea diferit fata de Windows 7, iar asta va semana confuzia in randul a multi clienti. Interfata gandita pentru ecranele tacitile s-ar putea sa ii deranjeze pe cei care nu lucreaza pe dispozitive cu touch-screen, iar dorinta de a face totul sa fie cat mai la indemana celor care au terminale cu ecrane senzitive s-ar putea sa ingreuneze lucrul pentru cei care vor Windows 8 pe clasicul desktop sau laptop.

Si oficialii Microsoft au admis ca userilor le va trebui mai mult timp sa se obisnuiasca in a utiliza noul design, insa pana la urma ceea ce va conta mult va fi sa nu apara bug-uri sau alte disfunctionalitati care sa creeze probleme de imagine.

Trebuie spus ca Windows 8 este si biletul de intrare a Microsoft pe piata tabletelor, in special cu Surface, dar si pe piata smartphone-urilor, cu dispozitive Nokia si ale altor marci. Tableta Surface este considerata de multi ca fiind scumpa, iar telefoanele Nokia cu Windows 7.5 lansate nu au impresionat piata, astfel ca pe aceste doua segmente Microsoft va avea mult de lucru pentru a convinge clientii sa adopte pe scara larga Windows.

Lucrurile s-au schimbat enorm in ultimii 5-10 ani. Microsoft Windows era pe mai bine de 90% dintre terminalele capabile sa se conecteze la internet, insa acum e pe numai 30%, din cauza raspandirii uluitoare a terminalelor cu iOS si Android. Microsoft a modernizat Windows pentru a castiga si din clientii de smartphone si tableta, insa segmntul computerelor personale unde Windows are 90% din piata este in scadere dura.

Financial Times compara intr-o analiza lansarea Windows 8 cu incercarea facuta in anii 80' de Coca Cola. Ca si Microsoft, compania de racoritoare isi vedea cota de piata scazand si a decis sa schimbe reteta bauturii, producand pana la urma un esec de marketing care se preda acum la scoala ca studiu de caz. Microsoft face acelasi lucru, schimba "reteta" Windows-ului si spera ca lucrurile se vor imbunatati. Asta fiindca, asa cum bine subliniaza analiza din FT, daca va fi un dezastru, pentru Microsoft va fi imposibil sa revina la reteta initiala cum s-a intamplat in cazul Coca Cola care a readus pe rafturi bautura cu gustul de dinanintea schimbarii.