​Evernote este o companie americana cu 280 de angajati, insa a creat o aplicatie care a fost descarcata de peste 40 de milioane de utilizatori dornici sa ia diverse feluri de notite care sunt apoi stocate online si pot fi accesate mai tarziu de pe orice terminal. Angajatii isi pot lua cate zile de vacanta doresc, firma la cumpara si masini electrice daca ei doresc, iar pentru eliminarea birocratiei exista un automat de unde cei de la Evernote isi pot lua gratuit diverse echipamente de IT necesare la birou, a spus intr-un interviu acordat pentru HotNews la evenimentul How to Web de seful companiei, Phil Libin.

Phil Libin, CEO EvernoteFoto: Evernote

Ce este Evernote

Un soft care permite utilizatorilor sa ia notite pe diverse terminale, de la smartphone, la desktop si de mai multe tipuri, de la simple texte, pana la fragmente de pagini web si clipuri video. Notitele luate sunt stocate in cloud si apoi pot fi accesate de oriunde exista o conexiune internet. Notitele pot fi triate si aranjate in diverse capitole, la ele putand fi facute adnotari. Aplicatia poate fi descarcata gratuit, insa exista si o varianta pe bani, cu mult mai multe caracteristici si cu mai mult spatiu de stocare. Interesant este ca Phil Libin s-a nascut in 1972 la Leningrad (acum St Petersburg) in fosta URSS

Ideile lui Phil Libin, pe scurt:

- Evernote are 44 de milioane de utilizatori inregistrati, aproximativ 100.000 sunt in Romania.

- Desi ideea care a stat la baza Evernote nu era nici noua si nici stralucita, succesul a venit din aplicarea ei intr-un mod ingenios.

- Un roman pe nume Gabriel Coarna a realizat un element care a contribuit mult la succesul Evernote.

- Compania are 280 de angajati si va ajunge la 500. Nu se pune problema obtinerii de venituri din publicitate fiindca utilizatorii ar fi suparati.

- Listarea se va petrece, insa nu mai repede de trei-patru ani.

- Nu exista birouri la firma, vorbitul la telefon este interzis in spatiul de lucru, trimiterea e-mail-urilor lungi e descurajata.

- Angajatii au numar nelimitat de zile de concediu, nu se pune problema ca ei sa abuzeze de acest lucru.

- Viitorul apartine terminalelor cu realitate augmentata in stilul ochelarii Google Glass

Vlad Barza: Ati descris Evernote ca fiind un fel de "creier extern", o aplicatie care te face mai destept si te ajuta sa nu uiti. Totusi, cati oameni folosesc Evernote si cati din ei in Romania?

Phil Libin: Avem peste 44 de milioane de utilizatori inregistrati pe plan mondial, luna trecuta au intrat cam 15 milioane si 1,5 milioane au conturi platite. SUA, Japonia si Europa sunt cele mai mari piete, iar in Romania sunt cam 100.000 de useri, in timp ce in Europa de Est sunt cam 1,2 milioane.

Vlad Barza: Sunteti printre putinii antreprenori care au recunsocut ca ideea de la care au pornit cand au fondat compania nu a fost prea stralucita. Totusi, ati spus ca ati pus-o foarte bine in practica si de aceea Evernote este un succes. Ce a facut ca o idee nu prea grozava sa devina un succes?

Phil Libin: E vorba de atentia legata de experienta in timpul utilizarii. Dau ca exemplu suparatoarele usi metalice din metroul parizian, daca te gandesti sa le faci cum ti-ar placea ar fi mai usor de impins, ar fi mai spatioase. Asa s-ar caracteriza un succes in economia de azi: iei o idee de baza si lucrezi riguros zi de zi la ea pentru a o imbunatati. In cazul Evernote am vrut sa cream un sistem care sa te ajute sa-ti iei usor notite si apoi sa ajungi rapid la ele cand ai nevoie. Existau multe astfel de aplicatii si inainte de Evernote, insa niciuna nu era atat de buna.

Vlad Barza: Spuneti-mi despre legaturile cu Romania. Ati cumparat o companie de aici care a realizat extensia de browser numita Clearly. Cand ati auzit de aplicatia creata de Gabriel Coarna?

Phil Libin: Am inceput acum cativa ani sa fim atenti la piata de aici pentru ca voiam sa adaugam produsului nostru o aplicatie care sa faca cititul mult mai usor. Cred ca acum doi ani si jumatate ne-am preocupat de acest aspect, au fost cateva produse care au iesit simultam, insa cel creat de Gabriel s-a dovedit a fi cel mai bun. (...) Imbunatatim si acum produsul achizitionat atunci, am marit echipa si pregatim in cateva saptamani o noua versiune.

Vlad Barza: Cati angajati are Evernote acum si la cati veti ajunge?

Phil Libin: Avem circa 280 si asta inseamna triplu fata de acum un an. 60% dintre ei sunt in SUA, insa avem si in Tokyo, Seul, Singapore si Zurich. Vom ajunge la 500 anul viitor si, desi inca parem o companie mica, sa stiti ca asta e si scopul nistru, sa avem aerul unui start-up, chiar si daca am avea, sa zicem, 20.000 de angajati.

Vlad Barza: De unde va vin veniturile? Nu va ganditi sa obtineti so bani din publicitate?

Phil Libin: Avem unul din cele mai sanatoase modele de venit din toate companiile de tehnologie. Avem 1,5 milioane de utilizatori platitori care dau lunar de la cinci dolari in sus. Acestea sunt singurele noastre venituri (...) Am decis sa nu mergem pe partea cu publicitatea, avem o filosofie cat se poate de simpla: suntem de partea utilizatorului si cand luam decizii ne gandim la ce e mai bun pentru el. Chair daca am avea pe termen scurt venituri mai mari, daca ne parasesc utilizatorii nu am facut nimic. deci nu vrem venituri indirecte, ci doar directe, de la cei care folosesc. In prima luna foarte putini din cei care descarca Evernote decid sa cumpere varianta pe bani, insa in lunile urmatoare tot mai multi dintre ei aleg o varianta cu plata fiindca le place aplicatia. An de an tot mai multi aleg sa plateasca.

Vlad Barza: Ati spus ca ati respins oferte de preluare fiindca Evernote este un proiect pe termen lung. Aveti planuri de listare?

Phil Libin: Probabil ca in cativa ani ne vom lista, dar acum incercam sa amanam cat mai mult acel moment. Nu simtim nicio presiune acum din partea investitorilor si de fapt nici ei nu vor acum listare, ar fi ceva care ne-ar distrage atentia. E adevarat ca pana la urma va trebui sa ne listam pentru ca vom deveni atat de mari incat sa nu ne permitem sa nu fim listati, dar nu ne grabim si putem sa mai stam lejer inca trei - patru ani.

Vlad Barza: Cultura companiei Evernote este cu totul neobisnuita. Vorbitul la telefon este interzis in spatiul de lucru, incurajati doar e-mail-urile scurte... Ce sta in spatele acestor idei? Sunt ele un imbold pentru productivitate?

Phil Libin: incercam sa eliminam lucrurile care i-ar distrage pe oameni. Totul e deschis, nimeni nu are birou, avem si sali mici de conferinte, dar si locuri unde te poti duce daca vrei sa vorbesti in particular. Incercam sa avem o abordare desteapta fata de productivitate.

Vlad Barza: Un lucru deranjant in marile corporatii tine de birocratie, de e-mail-uri lungi si de numarul mare de aprobari ce trebuie obtinute. Incercati sa evitati asta si de aceea incurajati doar e-mail-urile scurte?

Phil Libin: Am introdus un lucru nou pentru echipamentele de IT. Stiti ca mereu e nevoie de ceva, un mouse nou, o tastatura noua, la majoritatea companiilor dureaza pentru ca trebuie sa te duci la IT-ist si sa completezi formulare si intreg procesul se prelungeste. Ei bine, noi avem un automat mare in stilul celor de cafea si acolo avem cabluri, adaptoare, mausi. Te duci cu legitimatia de angajat si totul este gratuit, nefiind nicio limita legata de ce poti lua. Iei ceea ce ai nevoie cand ai nevoie si prin asta economisim bani, scapand si de birocratie. In plus si angajatii se simt tratati ca niste adulti fiindca ii lasi sa-si ia ce au nevoie pentru a fi productivi.

Vlad Barza: Inteleg ca oferiti angajatilor si masini electrice?

Phil Libin: Masinile electrice sunt puternic sustinute in California si un exemplu este ca au acces pe anumite drumuri prioritare, astfel ca unii angajati pot economisi o ora jumatate zilnic. Le-am spus angajatilor ca daca au un astfel de sticker care sa le permita accesul pe acele drumuri, noi il vom deconta, iar acel sticker costa 250 dolari/luna. Apoi avem o intelegere cu Nissan si cei care vor sa-si ia masina electrica Leaf nu vor plati nimic fiindca va plati Evernote rata lunara de 250 dolari. Cam 20 de angajati si-au luat masini electrice si practic compania plateste ratele, iar masina este a angajatului, nu a companiei.

Vlad Barza: Angajatii Evernote au un numar nelimitat de zile de concediu. Ce faceti pentru ca oamenii sa nu abuzeze de aceste libertati?

Phil Libin: Toate aceste lucruri fac viata managerilor foarte grea fiindca le iau acestora uneltele prin care isi pot controla subalternii. Noi de exemplu nu putem concedia un angajat fiindca si-a luat prea multe zile libere, dar nici nu incerc sa fac usoara viata managerilor, ci pe a angajatilor. Incercam sa angajam oameni profesionisti, iar daca cineva ar abuza de zilele de concediu sunt mari sanse ca acea persoana face si alte lucruri incorecte si treaba noastra este sa o concediem cumva. Insa 99% din oameni nu vor abuza si nu vrem sa stabilim o politica pentru cei 1% care ar abuza de libertati, ci pentru cei 99% care vor face ce trebuie.

Vlad Barza: Dar care au fost efectele anuntului legat de numarul nelimitat de zile de concediu?

Phil Libin: Initial oamenii si-au luat mai putine zile libere ca inainte, iar asta ne-a ingrijorat fiindca unii nu si-au mai luat concediu deloc fiindca nu stiau ce inseamna noua masura. Din cauza asta am decis sa facem o modificare si acum daca angajatii ne arata ca si-au cumparat bilete pentru merge undeva departe in vacanta le dam 1.000 de dolari bani de cheltuiala.

Vlad Barza: As vrea sa va imaginati ce lucruri ne vor tine ocupati pe internet peste cinci sau zece ani. Acum 15 ani oamenii erau innebuniti dupa jocuri online, acum 10 ani stateau foarte mult pe diverse aplicatii de chat, iar acum stau ore in sir zilnic pe Facebook sau YouTube. Ei bine, ce ne va tine ocupati peste cativa ani?

Phil Libin: Internetul exista in trecut doar pe calculatorul de la birou, acum el e mai aproape de noi, dovada este smartphone-ul, iar pasul urmator este sa ajunga si mai aproape de noi. Am testat spre exemplu ochelarii Google, sunt grozavi, iar aceste aplicatii de realitate augmentata se vor dezvolta. Nu spun ca exact acel produs al Google va fi un succes, insa e posibil ca ceva de genul asta sa aiba mare succes in cinci ani. Pot sa va garantez ca in cinci ani de acum inainte nu voi accepta sa privesc realitatea fara astfel de aplicatii de augmented reality si mi s-ar parea ciudat sa nu am instant informatii despre ce este in jur.

Vlad Barza: Bun, dar nu credeti ca vom deveni prea "robotizati"?

Phil Libin: Cred ca va fi grozav si puteti spune ca eu sunt de partea robotilor.

Vlad Barza: Dar nu e un lucru rau faptul ca internetul ne va acapara viata?

Phil Libin: E un lucru rau daca te impotrivesti si daca privesti totul ca un conflict. E un lucru bun daca te gandessti la oportunitati, iar uneltele care ne sunt puse la dispozitie aduc o frumoasa integrare a muncii cu timpul liber, astfel incat si viata personala va deveni mai eleganta si mai distractiva. Da, vom fi mereu conectati la internet, insa daca o facem cu produse inteligente care reduc stresul, viata va fi mai buna.

Vlad Barza: V-am intrebat asta fiindca inaintea revolutiei internet-ului lumea statea mai mult in aer liber. Acum facem shopping online, flirt online, facem mai putina miscare si ne si ingrasam. Totul pentru ca nu mai suntem incurajati sa iesim la aer...

Phil Libin: Totul va fi atat de bine integrat incat nu va mai trebui sa stai in casa pentru a avea internet. Creierul uman este cu totul special fiindca se schimba in contact cu tehnologia, el reface conexiunile sub influenta tehnologiei. Dau un exemplu: la varsta de doi ani ai inteles ce face un ciocan, pana atunci nu stiai conceptul dar apoi ai inteles ce face aceasta unealta. Dupa ce ai inteles la ce e bun un ciocan, in creier s-au facut anumite conexiuni si toata viata vei stii ce este un ciocan si ce face. Ei bine, mii de ani oamenii nu au avut ciocane si nu au cunoscut acel concept, iar dupa ce l-au inventat, au vazut ca este util si si-au dat seama ca toata lumea e diferita si ca exista un mod mult mai usor de a rezolva problemele. (...) La fel s-a intamplat si cu roata si cu focul, iar descoperirea lor a schimbat lumea si evident si creierele oamenilor. La fel a fost si cu Google, iar dupa ce a aparut Google oamenii si-au dat seama ca nu vor mai exista necunoscute fiindca poti cauta pe Google orice. In trecut Google nu exista, nici Wikipedia si nici GPS-ul si nici Evernote, insa totul s-a schimbat fiindca ai un nou lucru usor de inteles iar creierul se modifica.

Evident mereu vin oameni care se intreaba "Nu era oare mai bine inainte?". Eu cred insa ca e gresit sa se intrebe asta. Acum mii de ani oamenii stateau in pestera la foc si se gandeau poate ca introducerea scrierii le va distruge creierele fiindca pana atunci aveau traditia de a transmite prin viu grai cantecele si legendele din generatie in generatie, iar dupa aparitia scrierii nu va mai fi nevoie sa-si aminteasca ceva fiindca ca vor nota tot. Iata insa ca scrierea a fost foarte utila, iar umanitatea a supravietuit si oamenii vor fi mereu sceptici la nou. Trebuie sa ne gandim ca aceste avansuri ale tehnologiei fac ca viata noastra sa fie mai buna si, chiar daca aduc si probleme, daca punem in balanta binele si raul, clar ca binele castiga

Cine este Phil Libin

Phil Libin s-a nascut in 1972 la Leningrad (actualul St Petersburg), iar opt ani mai tarziu parintii sai au emigrat in SUA. Libin s-a dovedit a fi un antreprenor de succes, iar in 1999 compania sa de e-comerce Engine 5 a fost preluata pentru 26 milioane dolari, iar in 2009 un start-up dezvoltat tot de el, CoreStreet, s-a vandut pentru 20 milioane dolari.

Din 2007 Libin este CEO al Evernote care se vrea a fi un "crerier extern", o aplicatie care iti permite sa iei notite si sa le stochezi in cloud. Libin admite ca ideea in sine nu a fost stralucita si ca fondurile de investitii la care s-a dus pentru a obtine finantare nu au vrut sa ii acorde niciun ban, Evernote primind primele finantari de la utilizatori care s-au aratat foarte multumiti de aplicatie.

Evernote poate fi utilizata de pe mai multe tipuri de terminale, de la cele cu Windows pana la cele cu iOS, Android, Symbian si Blackberry.