Procurorii DIICOT au trimis in judecata trei tineri acuzati de terorism cibernetic, respectiv accesarea ilegala a bazelor de date ale unor institutii publice si societati de stat, sustragerea de date confidentiale si publicarea acestora pe internet.

Cei trei tineri trimisi in judecata sunt Gabriel Baleasa, 24 de ani, din Piatra Neamt, Mihai Emil Picos, 27 de ani, din Alba Iulia si Gabor Fabian, 25 de ani, din Tirgu Mures, precizeaza DIICOT, intr-un comunicat de presa.

Gabriel Baleasa, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile "lulzcart, anonsboat, anonsweb sau cartman" era liderul acesti grupari.

"Acesta, impreuna cu inculpatii Fabian Gabor si Picos Mihai Emil, au desfasurat o vasta activitate infractionala de criminalitate informatica, constand in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a acestor date", afirma procurorii DIICOT.

Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate.

Din punct de vedere tehnic, atacurile informatice lansate asupra serverelor si paginilor web tinta, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicatii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc.

Dupa compromiterea si obtinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii gruparii aduceau modificari datelor informatice, executand atacuri de tip "Deface", constand in introducerea unei pagini web in locul paginii principale a site-ului, modificare care consta in general in postarea anumitor mesaje, link-uri si imagini prin care se revendica atacul si se promova gruparea de hackeri.

Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate/transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking.

Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 30 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate.

Dosarul va intra pe rolul Judecatoriei sector 5 Bucuresti.