​Google a purtat, se pare, discutii cu provider-ul ameircan Dish pentru a lansa propria retea wireless care ar permite instalarea unor conexiuni la internet cu viteze mari dar si cu trafic extins, scrie Wall Street Journal, citand surse apropiate discutiilor. Dish, care in ultimii ani a cumparat mai multe frecente din spectrul radio, cauta un partener pentru astfel de servicii, iar printre pretendenti se numara si AT&T, compania care in 2011 a vrut sa preia cu 39 miliarde dolari T Mobile USA.

Discutiile dintre Google si Dish sunt abia la inceput, intr-o faza de explorare a posibilitatilor, iar Dish, companie care furnizeaza servicii de televiziune prin satelit, a discutat si va discuta si cu alte grupuri cunoscute.

Dish a spus de mai multe ori in ultimul an ca vrea un partener pentru realizarea unei retele wireless bazate pe spectru de frecvente radio - care pot fi folosite pentru furnizarea de servicii de telefonie mobila si internet

Dish a cumparat mai multe frecvente in ultimii patru ani si a confirmat ca poarta discutii pentru a gasi parteneri chiar si din ramdul companiilor care nu au servicii wireless in prezent. Seful Dish admite insa ca ar fi mai usoara alianta cu o companie care deja detine infrastructura in domeniu si deci detine si experienta, dar avantajul Google este ca - desi nu are infrastructura, are lichiditati de 45 miliarde dolari si este clar dispusa sa investeasca.

Discutiile sunt inca o dovada ca Google vrea sa controleze si modul in care internetul ajunge la useri si sa detina si o parte din infrastructura. Internetul de mare viteze este omniprezent in SUA, dar Google considera ca daca ar putea controla si infrastructura, oamenii ar folosi si mai mult serviciile sale fiindca in prezent furnizorii de interne impun diverse restrictii de trafic care nu iti permit, spre exemplu, sa urmareste ore in sir clip-uri YouTube pe tableta fiindca iti consumi rapid planul de date.

Detinand si servicii wireless Google s-ar putea asigura si ca serviciul de plati electronice cu telefonul Wallet va fi mai raspandit, mai ales ca in SUA este in prezent blocat de AT&T si Sprint.

Analisti citati de WSJ spun ca va dura cam trei-cinci ani pana cand Dish si partenerul ales vor putea construi o infrastructura wireless la nivel national, iar pe lista de posibili parteneri ai Dish se afla companii redutabile precum AT&T, T Mobile si Sprint.