Principalele magazine electro-IT au dat dimineata drumul operatiunii Black Friday, iar site-urile unor companii precum Domo, Altex si eMag au functionat cu interuperi, mai ales intre orele 8 si 10. Totusi, site-urile au mai mascat defectele cu mesaje amuzante, insa dupa ora 13 mai toate functionau bine, semn ca se cam epuizasera produsele cu adevarat interesante. Ai cumparat ceva de Black Friday 2012, Ai vrut sa cumperi, insa produsul s-a scumpit subit in ajun? Povesteste-ne experientele tale!

Concluzia diminetii in legatura cu Black friday este ca trebuie sa ai mare noroc pentru a-ti cumpara ceva online. Un site poate merge acum, insa peste trei minute "pica". Abunda mesajele de scuze, dar si cele cu tenta amuzanta.

UPDATE 1: La ora 11 site-ul eMag poate fi accesat fara probleme, insa foarte multe produse sunt pe stoc epuizat. Site-ul Altex nu merge, iar compania isi cere scuze si invita lumea in magazinele fizice. Site-ul Domo nu se deschide. La aceeasi ora F64 functiona, insa Evomag, nu.

UPDATE 2: La doua ore de la lansarea campaniei Black Friday, Flanco a inregistrat vanzari de peste 30 ori mai mari decat intr-o zi obisnuita. Cea mai vanduta categorie este cea a televizoarelor cu ecran plat, aanuntat compania intr-un comunicat remis la 11.45.

UPDATE 3: La ora 12 site-urile eMag, Media Galaxy si F64 functionau. Altex si Domo nu merg. Produsele electronice la promotie sunt aproape pe sfarsite la o buna parte din magazine. Sunt sesizari ca unele comenzi s-au inregistrat de doua ori, desi userii comandasera un singur produs.

UPDATE 4: La ora 13 site-uri eMag, Altex, Media Galaxy si F64 functionau. Domo era in continuare inaccesibil. eMag spune ca pana la ora 12 primise peste 70.000 de comenzi, pentru un total de 100.000 de produse, iar site-ul primise 1,2 milioane de vizite. Faptul ca site-urile functioneaza e semn clar ca s-au cam terminat produsele foarte interesante.

UPDATE 5: Multa lume a ramas contrariata ca eMag nu a anuntat ora de incepere a campaniei. Unii s-au trezit probabil la 4 sau 5 dimineata sperand sa-si ia ceva de pe eMag, insa Black Friday a inceput abia la 8.10 iar site-ul nu a functionat peste 20 de minute. eMag explica:

"Ati intrebat multi dintre voi de ce nu am anuntat ora de incepere, desi anul trecut am pornit la ora 5. Explicatia este simpla – din studiile facute si din activitatea online de saptamana trecuta am estimat un trafic record, mult peste anul trecut. Asa a si fost - de trei ori mai mare, daca ne referim la numarul de vizitatori simultani. In online atat volumul de trafic e important cat si distibutia lui in timp, astfel incat concentrarea la ora fixa a sute de mii de vizitatori este fatala pentru cele mai redutabile servere. Desi ne-am pregatit foarte bine, ca dovada ca dupa depasirea varfului, serverele au raspuns instantaneu in peste 95% din timp, am avut o perioada de 20 de minute in care nu am fost online. Daca am fi anuntat ora exacta, probabil ca perioada de cadere ar fi fost mai mare si revenirea mult mai dificila.", spune compania, pe blog.

UPDATE 6: Flanco a dat bilantul pana la ora 13: Peste 25.000 de produse vandute in cinci ore, peste 100 de produse facturate pe minut. Au fost vandute peste 25 de tiruri de masini de spalat si frigidere.

UPDATE 7: La ora 14 si site-ul Domo putea fi accesat. Mergeau si cele ale Altex, Media Galaxy si F64, insa eMag nu se deschide.

UPDATE 8: La ora 15 site-urile verificate se deschid fara probleme, cu exceptia Domo unde este afisat mesajul prin care oamenii sunt invitati in magazine.

Mesaj F64

Mesaj F64

Foto: F64

UPDATE 9: Magazinul de aparate si accesorii foto-video F64 a anuntat ca in primele doua ore de la inceperea Black Friday - demarata la ora 0 - o buna parte din stocuri s-au epuizat, iar pana dimineata mai toate produsele din oferta se vandusera. Traficul pe site a fost de 20 de ori mai mare decat intr-o zi normala si, desi procesarea datelor se face cu dificultate, magazniul promite ca toate comenzile vor fi preluate si finalizate.

UPDATE 10: La ora 16 site-urile verificate functionau, cu exceptia Altex si Domo.

Ca niciodata, Vinerea Neagra a reducerilor s-a extins in Romania mult peste traditionalul segment electro-IT. De la imobiliare pana la mobila si de la vopsele pana la automobile, toti incearca sa profite de apetitul oamenilor pentru promotii si companiile au gasit o ocazie excelenta de a scapa de stocuri.

Mesaj eMag

Mesaj eMag

Foto: eMAG

De baza raman insa electronicele, iar aici eMag a comunicat masiv. La 8.10 a inceput Black Friday la eMag, insa site-ul a fost in unele momente nefunctional sau era afisata o pisica si mesajul: "Daca nu ma vedeati azi, v-ati fi plans ca nu mai sunt bune ofertele:)". Site-ul era functional in jurul orei 9.40, insa cateva minute mai tarziu nu se mai incarca, iar o postare pe blogul eMag spunea ca "Dupa primele 12 minute numarul de comenzi primite era 13.300, iar vizitatorii simultani in site erau 135.000.

La 9.30 eMag anunta ca a primit peste 52.000 de comenzi sic a s-au epuizat peste 80% din laptop-uri si din televizoare.

La Altex, inainte de ora 8 era afisat un mesaj de tipul: "Revenim in curand. Suntem in depozit, mai aducem produse". Dupa ora 8 au aparut si ofertele si site-ul a mers cateva minute, acum insa apare un mesaj ce anunta Black Friday, insa ofertele nu pot fi vazute.

Mesaj Altex

Mesaj Altex

Foto: Altex

Site-ul Domo a functionat pentru cateva minute dupa ora 8, acum insa in jurul orei 9.45 nu se deschidea. Mesajul afisat era "Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. "Momentan, traficul pe site este peste asteptari dar facem tot posibilul sa remediem problema. Multumim pentru intelegere!"

Flanco a ales sa puna pe site catalogul de produse, starea stocurilor nu poate fi verificata online.