Panasonic va prezenta pe 31 martie un plan de restructurare ce ar putea cuprinde "in cel mai rau caz" si planuri privind inchiderea unor afaceri neprofitabile, a spus seful grupului nipon, citat de Financial Times. Panasonic traverseaza, la fel ca si alte companii nipone de electronica precum Sony si Sharp, o perioada critica si asteapta pierderi mari, de peste sapte miliarde euro in anul fiscal curent.

Kazuhiro Tsuga, seful grupului, a spus la targul CES Las Vegas ca pe 31 martie va fi prezentat un plan de restructurare pe termen mediu, iar in cel mai rau caz vor trebui inchise unele divizii, insa se doreste evitarea pe cat posibil a acestui lucru.

Panasonic a renuntat la 30.000 de angajati intre octombrie 2011 si martie 2012 si la alti 9.000 intre martie si septembrie anul trecut. Programul de restructurare continua si in a doua jumatate a anului fiscal (octombrie 2012 - martie 2013) cu renuntarea la inca 8.000 de persoane.

Panasonic avea 322.000 de angajati pe plan mondial la final de septembrie 2012, insa o cincime dintre cele 88 de unitati de productie erau pe pierderi si doar jumatate aveau marja de profit de 5% stabilita ca obiectiv in planurile precedente de afaceri.

Restructurarile sunt foarte costisitoare in Japonia, unde legile permit companiilor sa concedieze un numar mare de oameni doar cand firmele sunt aproape in faliment. Panasonic si-a reduse efectivele si prin intelegeri negociate intens in urma carora angajatii au primit chiar si cativa ani plati compensatorii.