​Google va trebui sa schimbe modul de prezentare al rezultatelor cautarilor online in Europa fiindca in prezent deturneaza traficul de la alte site-uri, catre propriile servicii, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia in Financial Times. Comisia a deschis in noiembrie 2010 o ancheta formala impotriva Google dupa ce mai multe companii au acuzat gigantul web de practici prin care isi inlatura concurenta si isi promoveaza propriile produse si servicii.

Multe dintre companiile de la care a pornit ancheta se plangeau ca practicile abuzive ale Google s-au intetit in 2011 cu o vointa clara de a elimina orice forma de concurenta in numeroase sectoare precum cautarea de clipuri video online sau compararea preturilor unor produse, cazari si bilete de avion.

Google era acuzata nu doar ca isi privilegiaza in rezultatele cautarii propriile produse, ci si ca pur si simplu copiaza continut din alte site-uri concurente - precum cele cu review-uri de calatorii si restaurante - si il afiseaza in propriile rezultate fara acordul site-ului de unde continutul fusese preluat.

Ancheta dureaza de mai bine de doi ani si comisarul Almunia e de parere ca in cateva luni, printr-un acord voluntar al Google va putea fi schimbat modul in care sunt prezentate rezultatele cautarilor pe motorul online Google pentru europeni. "Inca facem investigatii, insa convingerea mea este ca deturneaza trafic catre propriile servicii", spune Almunia.

Recent, autoritatea FTC din SUA a conchis ca Google nu a facut abuz de pozitie dominanta, insa Almunia spune ca decizia autoritatilor americane "nu e un obstacol pentru CE dar nici un avantaj pentru Google" Totusi, in SUA lucrurile stau altfel, cota de piata a Google este de 67% la online search, in timp ce in Europa este de 90%. "Modul in care America priveste abuzul de pozitie dominanta este diferit fata de Europa", explica Almunia.

Comisarul pentru Concurenta spune ca se vor face schimbari la modul de prezentare pentru ca o serie de companii sa nu mai fie dezavantajate si sa se creeze o egalitate in sanse. El a tinut insa sa precizeze ca NU se pune problema ca celor de la Google sa li se ceara sa faca modificari si la algoritmi.

Almuinia a discutat si in decembrie cu sefii Google si e foarte posibil sa se ajunga la o intelegere fara a fi nevoia impunerii unor sanctiuni, iar Google ar trebui sa vina cu lista de propuneri concrete pana la final de ianuarie.