Germania, Luxemburg si Belgia sunt tarile UE cu cea mai mare proportie de companii inovative, in timp ce Bulgaria si Polonia au cele mai mici procente, iar Romania sta doar un pic mai bine ca ele, arata cele mai noi date Eurostat. Studiul cuprinde companii cu peste 10 angajati din industrie si servicii, iar intrebarile au vizat in ce mod firmele au facut inovatii la partea de produs si la celelalte activitati in intervalul 2008-2010.

La nivelul UE, aproape 53% dintre companiile incluse in studiu au raportat inovatii in actiivtatea lor in intervalul 2008-2010. Tarile cu care stau cel mai bine sunt Germania (79% din companii au raportat inovatii in activitate), Luxemburg (68%), Belgia (61%), Portugalia, Suedia si Irlanda (60%).

La polul opus sunt tari precum Bulgaria (27%), Polonia (28%), Letonia (30%) si Romania si Ungaria (31%), Cercetarea include si posibile viitoare membre UE: Croatia (cu 42% dintre companii raportand inovatii), Serbia (52%), Turcia (51%).

Studiul cuprinde companii cu peste zece angajati din multe sectoare ale industriei si serviciilor, de la minerit si alimentare cu apa, la transport si informatica. Companiile au raspuns la intrebari despre modul in care si-au optimizat diverse lucruri in activitatea lor, de la dezvoltarea de produs, pana la marketing si distributie.