Aaron Swartz, cofondator al retelei de socializare Reddit, foarte in voga in Statele Unite si care militeaza pentru accesul liber la internet, s-a sinucis sambata, la varsta de 26 de ani, au informat surse medicale citate de AFP.

Aaron Swartz (2009)Foto: Agerpres/AP

Considerat un geniu al informaticii, care a participat la elaborarea formatului RSS la varsta de 14 ani, Swartz s-a spanzurat in locuinta sa din Brooklyn vineri noapte, a anuntat un purtator de cuvant al serviciilor medicale din New York.

Aaron Swartz urma sa apara peste cateva saptamani in fata justitiei, fiind acuzat ca a furat milioane de articole stiintifice si literare de pe JSTOR, un serviciu de arhivare online a publicatiilor universitare si stiintifice, accesibil doar pe baza de abonament.

El risca zeci de ani de inchisoare si pana la un milion de dolari amenda daca era condamnat.

Dupa arestarea lui Swartz in 2011, la Boston, organizatia sa de lupta impotriva cenzurii, "Demand Progress", a protestat sustinand ca aceste actiuni ale justitiei "nu au sens".

"Este ca si cum ai incerca sa bagi la inchisoare pe cineva care a parcurs rapid prea multe carti dintr-o biblioteca", declara atunci directorul acestei organizatii, David Segar.

Familia si prietenii lui Swartz reproseaza justitiei si Institutului de tehnologie din Massachusetts (MIT), aflat la originea urmaririi penale, ca au o oarecare responsabilitate in aceasta sinucidere.

In urma cu doi ani, FBI a deschis o ancheta impotriva tanarului informatician, care publicase documente ale Curtii federale americane, ce sunt in mod normal accesibile doar contra cost. In 2008, trebuia sa platesti 8 centi pe pagina.

In mai putin de trei saptamani, el a reusit sa descarce peste 18 milioane de pagini, valoarea estimata fiind de 1,5 milioane de dolari.

Insa apropiatii sai au precizat totodata ca Swartz suferea de multa vreme de depresie.