In ultimul trimestru din 2012 livrarile mondiale de PC-uri au scazut cu 5%, spre 90 milioane unitati, iar recent lansatul Windows 8 a avut un impact prea putin semnificativ in piata, userii fiind atrasi mai ales de dispozitivele cu ecran tactil, arat cel mai nou raport al companiei de cercetare Gartner. Pe plan mondial s-au livrat 352 milioane PC-uri anul trecut, iar HP a ramas lider, urmata indeaproape de Lenovo.

Livrarile de PC-uri in 2012Foto: Gartner

Lansarea Windows 8 in toamna lui 2012 a avut un impact redus asupra pietei PC-urilor fiindca aceste noi computere nu au fost pentru clienti la fel de atractive precum terminalele cu touch-screen, spun cei de la Gartner.

Nu e de mirare ca tabletele au ramas vedetele si, desi nu au canibalizat vanzarile de desktop-uri si laptop-uri, ele au schimbat foarte multe pentru clienti. Astfel, cand e vorba de consumul de continut, cei mai multi aleg o tableta in loc sa inlocuiasca PC-ul mai vechi cu unul nou. Analistii Gartner spuneau ca nu vom avea o lume in care utilizatorul individual va detine un PC si o tableta, ci majoritatea vor alege doar unul dintre cele doua terminale si vor consuma continut pe tableta, iar PC-ul va fi destinat activitatilor creative si administrative.

Datele Gartner arata ca in 2012 s-au livrat 352,7 milioane PC-uri, scadere fata de cele 365 milioane din 2011. HP a ramas lider, cu 56,5 milioane unitati, Lenovo a depasit 52 milioane, Dell si Acer au depasit fiecare 35 milioane, iar Asus a trecut de 24 milioane. Totusi, daca fata de 2011, HP, Dell si Acer au avut cifre in scadere, Lenovo a avansat cu 14%, iar Asus, cu 17%, pe o piata care s-a dus in jos cu 3,5%.