IBM a anuntat saptamana trecuta ca a inregistrat ca a inregistrat un numar record de 6748 de brevete in 2012 pentru inventii care vor permite progrese fundamentale in domenii cheie, precum analytics, Big Data, cibernetica, cloud, tehnologii mobile, social networking si software dedicat anumitor medii, precum si solutii pentru industriile de retail, banking, asistenta medicala si transport. Este cel de al 20-lea an consecutiv in care IBM s-a clasat pe prima pozitie in topul anual al beneficiarilor de brevete din SUA, conform companiei.

IBM a reusit sa atinga recordul de brevete in anul 2012 cu ajutorul a peste 8000 de inventatori IBM, din 46 de state diferite din SUA si 35 de tari. Inventatorii IBM din afara Statelor Unite au contribuit la aproape 30% din totalul de brevete ale companiei.

In perioada 1993-2012, inventatorii IBM au primit peste 67000 de brevete in SUA. Numarul de brevete ale companiei din anul 2012 au depasit totalurile insumate ale Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel. Oracle/SUN si Symatec.

Top 10 beneficiari de brevete in 2012, SUA:

  • 1 IBM - 6,478
  • 2 Samsung - 5,081
  • 3 Canon - 3,174
  • 4 Sony - 3,032
  • 5 Panasonic - 2,769
  • 6 Microsoft - 2,613
  • 7 Toshiba - 2,446
  • 8 Hon Hai - 2,013
  • 9 General Electric - 1,652
  • 10 LG Electronics - 1,624

Date furnizate de IFI CLAIMS Patent Services.

Comunicat IBM, despre cateva din brevetele de inventie din 2012:

  • Brevet numarul 8275803: Sistem si metoda pentru furnizarea de raspunsuri la intrebari - Aceasta inventie brevetata a fost implementata in sistemul IBM Watson si descrie o tehnica care permite unui calculator sa proceseze o intrebare exprimata in limbaj uman, sa o inteleaga in detaliu si sa ofere un raspuns precis.
  • Brevet numarul 8250010: Sinapsa electronica de invatare cu tehnologie spike-timing care foloseste elemente unipolare de comutare a memoriei - Acest brevet se refera la algoritmi si circuite pentru a mima eficient functia de invatare a sinapselor creierului si pune bazele pentru arhitectura unui calculator non-von Neumann. IBM lucreaza la un proiect de calcul cognitiv numit -Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics (SyNAPSE)-, care isi propune sa imite abilitatile creierului de percepere, actiune si cunoastere, in timp ce consuma putina energie, fara a fi programat.
  • Brevet numarul 8185480: Sistem si metoda pentru optimizarea recunoasterii parametrilor non-gaussieni - Acest brevet descrie tehnica de lucru si de recunoastere a modelelor aflate in expansiune, seturi mari de date si informatii complexe, precum intelegerea de fraze rostite sau procesarea datelor provenite de la sateliti pentru a prezice blocaje rutiere.
  • Brevet numarul 8200501: Metode, sisteme si programe pentru sintetizarea informatiilor procedurilor medicale in bazele de date ale centrelor de asistenta medicala - Aceasta inventie descrie o tehnica care permite profesonistilor din domeniul medical sa acceseze si sa analizeze mai eficient datele medicale si inregistrarile stocate in mai multe surse de date dispersate, imbunatatind abilitatea de cercetare, diagnosticare si tratament a afectiunilor medicale.
  • Brevet numarul 8291378: Model de implementare simplificata & 8332873: Exemplu de plasare a unei aplicatii dinamice in centrele de date - Aceste inventii brevetate descriu un Mediu Software Definit compus dintr-o platforma de modelare pentru definirea componentelor aplicatiei cu cerintele si caracteristicile lor, precum si un sistem de orchestratie inteligent pentru a implementa, actualiza si gestiona dinamic volumul de lucru. Inventiile permit familiei de sisteme IBM PureSystems sa utilizeze modele repetabile pentru implementarea mai rapida si optimizata a managementului ciclului de viata a volumului de lucru.
  • Brevet numarul 8341441: Reducerea consumului de energie intr-un mediu de cloud - Aceasta inventie brevetata descrie o tehnica ce permite o utilizare mai eficienta si eficace a resurselor de cloud, reducand si minimzand consumul de energie.
  • Brevet numarul 8247261: Fabricarea de substrat subtire prin utilizarea unei tehnologii stress-induced - Acest brevet descrie o metoda low-cost pentru fabricarea unei noi clase de materiale semiconductoare flexibile, care vor permite crearea de produse ultra-subtiri, usoare si flexibile, care pot fi aplicate unei game largi de industrii: biomedicina, securitate, tehnica portabila de calcul.
  • Brevet numarul 8302173: Fabricarea unui dispozitiv pentru utilizatori cu un set de coduri de acces - Aceasta inventie ofera o metoda de a valida si de a prelua unul sau mai multe coduri de securitate - valabil doar pentru o perioada scurta de timp pentru a imbunatati securitatea sistemului - prin intermediul unei retele mobile (ex: SMS) si un canal separat criptat dintr-un server securizat, spre exemplu pentru a finaliza o tranzactie securizata sau pentru a permite operatiuni de logare sigure de pe dispozitivele mobile.