Kim Dotcom, fondatorul site-ului de file-sharing MegaUpload inchis cu mare tam-tam in 2012, a deschis un nou site asemanator ca idee, Mega, si spune ca totul este legal, iar autoritatile nu au ce sa-i reproseze, noteaza The Telegraph. "Mega va fi urias si nimic nu il poate opri", a spus neo-zeelandezul, la evenimentul de lansare a noului site.

Mega, noul site al lui Kim DotcomFoto: Mega

Dotcom a organizat un eveniment de lansare grandios, cu elicoptere, scena uriasa si animatoare, si spune ca Mega va deveni un fenomen fara precedent. El a spus ca noul ste de file-sharing a avut jumatate de milion de useri dupa primele 14 ore si adauga ca nu l-a facut pentru a provoca autoritatile americane, ci pentru ca inchiderea site-ului MegaUpload l-a determinat sa faca unul nou.

"Uneori, din evenimente groaznice rezulta lucruri bune. De exemplu, daca nu ar fi fost acea cometa care a lovit Pamantul, inca am fi fost inconjurati de dinozauri hamesiti si suparati. Daca n-ar fi fost acel iceberg, nu am fi avut asa film groizav ca Titanicul care ma face sa plang de fiecare data cand il vad. Si daca n-ar fi fost acel raid, nu am fi creat Mega", spune Dotcom, referindu-se la actiunea in forta a Politiei cand a fost arestat.

"Legal, nimic nu poate fi folosit pentru a ne inchide. Site-ul are acelasi drept de a exista precum competitori ca Dropbox si Boxnet", spune fondatorul Mega, site ce permite userilor sa stocheze si sa puna la comun pana la 50 GB de fisiere. Diferenta este insa ca la utilizator se afla cheia de decriptare a fisierelor, si nu la companie. Cei de la Mega, site care are sloganul "the privacy company" spun ca nu pot vedea continutul fisierelor ce sunt stocate de useri si astfel nici nu pot fi trasi la raspundere pentru ceva ce nu pot vedea.

Kim Dotcom a fost eliberat pe cautiune in Noua Zeelanda, insa autoritatile din SUA si Germania inca cer extradarea si spun ca MegaUpload a adus industriei de muzica, film si jocuri pagube de sute de milioane de dolari.

Pe scurt despre Kim Dotcom

Kim "Dotcom" s-a nascut pe 21 ianuarie 1974 in orasul german Kiel sub numele de Kim Schmitz, iar in 2005 si-a schimbat numele de familie in "Dotcom", adica (.com). In anii 90' a devenit unul dintre primii mari antreprenori in zona internet-ului, insa a avut probleme cu justitia, fiind condamnat pentru deturnare de fonduri.

Kim are doi metri inaltime si circa 130 kg greutate, este casatorit si are cinci copii, iar in 2005, cand traia in Hong Kong si a decis sa-si schimbe si numele, a infiintat site-ul de file-sharing MegaUpload care a devenit un fenomen global si a dat mari dureri de cap industriei muzicale si de film.

La cererea autoritatilor americane, el a fost arestat in ianuarie 2012 iar MegaUpload a fost pana la urma inchis. In februarie 2012 Kim a fost eliberat pe cautiune.

Despre MegaUpload si activitatile anterioare ale fondatorului

MegaUpload, un serviciu gratuit de gazduire de fisiere online, a fost lansat in anul 2005 de catre omul de afaceri Kim Dotcom, nascut Kim Schmitz. Dotcom si-a inceput cariera de antreprenor online in anii ’90, cand a profitat de cresterile exponentiale din timpul balonului .com pentru a se imbogati, pe cai nu intotdeauna legale.

In 1998, el a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru tainuire de bunuri furate si utilizare de carduri de credit false. Dupa prabusirea pietei online din 2001, Dotcom a fost acuzat de speculatii ilegale cu actiuni ale mai multor companii online si cu deturnare de fonduri. In 2002, a fost arestat la Bangkok si condamnat in Germania la un an si opt luni cu suspendare pentru tranzactiile ilegale cu actiuni si la inca doi ani cu suspendare pentru deturnare de fonduri. Dotcom si-a recunoscut vinovatia in ambele cazuri.

In 2005, Megaupload a fost infiintat in Hong Kong, pe un principiu foarte simplu: orice fisier putea fi stocat temporar pe serverele companiei, iar durata de gazduire varia in functie de popularitatea fisierului. Un fisier descarcat foarte rar era sters repede, iar fisierele care starneau interesul multor utilizatori erau pastrate pe termen lung. Site-ul castiga bani din publicitate, dar si prin plata unui abonament de utilizatorii care doreau servicii mai avansate de gazduire.