Steve Ballmer este un sef total nepotrivit pentru Microsoft, a ratat o multime de ocazii de dezvoltare de produs si ii alunga din companiei pe toti potentialii rivali la functia de CEO, sustine un fost director executiv al companiei, Joachim Kempin, care descrie intr-o carte cum au fost cei 20 de ani de activitate la Microsoft. El spune ca o companie precum cea care a creat Windows-ul merita un director mai tanar, cam de 35-40 de ani, care sa inteleaga nevoile generatiei Facebook, noteaza Reuters.

Kempin care a lucrat intre 1983 si 2002 la companie, gestionand si vanzarile de Windows, spune ca Microsoft are nevoie de o schimbare masiva la management pentru a recupera terenul pierdut.

Kempin este executivul cu cea mai mare functie care scrie o carte critica la adresa companiei si sustine ca Steve Ballmer pune bete in roate si alunga orice directori straluciti care ar putea sa-i ia locul intr-o zi.

Cateva exemple in acest sens sunt foarte cunoscute: Steven Sinofsky, seful diviziei Windows, a parasit compania intr-un mod controversat chiar dupa lansarea Windows 8. In 2011, al doilea om din compania, Stephen Elop, a plecat la sefia Nokia si ambii erau creditati cu sanse mari sa conduca intr-o zi Microsoft, insa nu a mai fost sa fie.

Kempin spune in cartea sa ca Ballmer este un om de afaceri bun, insa ar fi foarte potrivit in functia de director operational, si nu de CEO. El sustine ca Ballmer are limitari de care poate nici el insusi nu-si da seama.

Ballmer s-a nascut in 1956, lucreaza din 1980 la Microsoft si din 2000 este seful companiei. In ultimul timp au mai aparut in presa articole extrem de critice la adresa lui, reprosandu-i-se ca nu promoveaza valorile si mai ales ca a ratat intrarea pe segmente de piata pentru care Microsoft avea tehnologia potrivita cu mult inaintea rivalilor.

Kempin da exemple in acest sens si in carte. Microsoft avea gata o tableta acum mai bine de un deceniu, avea software pentru ea inca de la lansarea Windows XP, dar nu a facut nimic. A ratat si alte segmente - cheie, precum smartphone sau retele sociale si recent a suparat si multe companii ce utilizaeaza Windows prin lansarea propriei tablete Surface.

Kempin scrie in cartea sa ca si board-ul Microsoft are o vina fiindca nu este competent si angajeaza oameni care doar sa administreze compania, nu sa o si conduca. El crede ca Microsoft are nevoie de un sef mai tanar si mai modern ca si conceptie, cineva care sa inteleaga nevoile generatiei Facebook si a comunitatii de mobile. Nu e nevoie de un tip agresiv care sa anunte pe scena diverse produse despre care sa spuna ca vor da lovitura.