Elance, una dintre cele mai cunoscute platforme de freelancing si munca online, claseaza Romania pe locul 7 in lume in functie de veniturile obtinute in ultimii cinci ani de catre contractorii romani. Din 2007 si pana la sfarsitul lui 2012, profesionistii independenti romani au castigat, in total, 16,4 milioane de dolari, cele mai bune domenii fiind IT si design.

"Romania a devenit o piata-cheie pentru Elance datorita numarului mare de specialisti din domeniul IT, care au atras, in perioada analizata, peste 75% din veniturile totale obtinute de contractorii romani pe Elance.com", spune Kjetil Olsen, vicepresedinte Elance pentru Europa.

Pe platforma de freelancing si munca online Elance sunt inregistrati peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active posteaza pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte. Cu 16.411 de romani inscrisi pana la finalul anului trecut, tara se plaseaza pe locul 12 in clasamentul celor 155 de state din care provin contractorii. 6.000 dintre acestia s-au orientat catre freelancingul online numai in decursul anului 2012, iar 1.027 dintre acestia au fost platiti de catre companii internationale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.

In topul castigurilor inregistrate de freelanceri, Romania depaseste tari precum Rusia, China, Germania sau Australia, si se afla pe locul 3 la nivel european, dupa Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) si Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) si Pakistan (39,89 milioane de dolari).

Contractorii romani stau bine mai ales pe piata de IT si design, unde au castigat 12,6 milioane dolari si, respectiv 2,8 milioane dolari, in perioada 2007-2012. In aceste domenii, freelancerii romani au incasat, in medie, 15 dolari/ora. Cel mai bine platite proiecte au fost in domeniul finantelor si management si domeniul juridic, unde romanii sunt platiti, in medie, cu 18 dolari/ora si, respectiv, cu 20 dolari/ora.

"Elance conecteaza companiile cu lucratori online de top, la un pret bun. Inalta calificare a specialistilor romani si costul scazut al serviciilor reprezinta doua motive esentiale care au impus contractorii romani pe piata globala a freelancingului online", explica Kjetil Olsen. De exemplu, pentru a angaja un expert roman in programare IT este de aproape trei ori mai ieftin decat un norvegian, chiar daca eficienta si rezultatele sunt aceleasi.

Elance este o platforma online de job-uri pe care companiile posteaza oferte de munca ce apoi sa fie ocupate de freelanceri profesionisti. Companiile pot evalua candidatii si, daca s-au decis sa aleaga un contractor, schimbul de fisiere necesare muncii se face prin sistemul informatic al Elance. Si plata se face tot prin sistemul Elance care deduce un comision. Compania are doua sedii: in Mountain View si la Oslo.