Propunerea Comisiei Europene privind o noua lege de protectie a datelor care vrea ca si companiile americane ce opereaza in spatiul UE sa se supuna unor noi standarde a deranjat oficialii SUA, unii dintre ei spunand ca inovatia va fi impiedicata si ca se pot naste razboaie comerciale. Comisarul european Viviane Reding spune insa ca nu se pune problema sa existe duble standarde si ca va lupta cu indarjire impotriva lobby-ul americanilor, relateaza Financial Times.

Companiile americane de tehnologie sunt nemultumite de noua propunere de lege privind protectia datelor in UE si sustin ca ar fi nedrept ca ele sa fie obligate sa respecte normele stringente care le vor pune in spate poveri administrative si le pot face vulnerabile la amenzi mari.

Opozantii acestei propuneri de lege spun ca ea impiedica inovatia si nici nu rezolva problema cheie a pastrarii in deplina siguranta a datelor utilizatorilor si pune in pericol si modelul de afaceri al companiilor mici si mijlocii.

Una dintre propuneri ar fi ca autoritatile nationale sa poata impune amenzi cuprinse intre 0,5 si 2% din cifra de afaceri locala a companiilor de internet daca se dovedeste ca datele userilor sunt compromise (pierdute sau divulgate fara acordul lor). Americanii au declansat insa actiuni puternice de lobby in Parlamentul European, in speranta ca propunerea va fi modificata.

Viviane Reding, Comisarul european pentru justitie, spune ca va lupta in mod deicisiv cu lobby-stii, unii dintre ei angajati de companii precum Google si Facebook. Ea spune ca nu se pune problema ca aceste companii sa fie exceptate de la noile legi si adauga ca daca s-ar intampla asa ar insemna aplicarea unor standarde duble, lucru de neacceptat.

Ambasadorul SUA la UE a fost insa foarte transant, spunand ca si tarile UE si SUA sunt democratii si au astfel dreptul de a decide ce cadru legal li se potrivste cel mai bine. Alti oficiali ai SUA au spus ca aceste noi legi de protectie a datelor pot starni un razboi comercial intre UE si SUA.