Cei mai mari cinci provideri de internet din SUA incep in aceasta saptamana sa trimita avertismente utilizatorilor care pun la comun continut online piratat, numarul maxim de alerte ce poate fi dat fiind de sase, fara insa ca la final conexiunea de internet sa fie taiata. Sustinatorii acestui proiect spun ca scopul e de a educa, nu de a pedepsi, iar providerii au libertatea de a decide ce se intampla cu clientii care fac share in mod repetat cu continut piratat, o posibilitate fiind reducerea drastica a vitezei conexiunii.

Furnizorii Verizon, Time Warner, Cablevision, Comcast si AT&T au fost de acord cu initiativa coordonata de asociatia Center For Copyright Information (CCI) si vor incepe sa trimita avertismente clientilor care acceseaza si pun la comun continut piratat.

CCI spune ca ISP-istii nu vor monitoriza traficul de internet si ca acest sistem asa numit "Copyright Alert System" se aplica doar pentru retelele peer-to-peer. Primele doua alerte sunt gandite a fie ducationale, la urmatoarele doua userul este sfatuit sa confirme faptul ca le-a primit, in timp ce averizarile cu numarul cinci si sase ar putea contine masuri ceva mai dure, o solutie fiind incetinirea conexiunii, insa in niciun caz intreruperea ei.

Sustinatorii masurii spun ca e mai ales vorba de o incercare de a educa userii si ca nu se pune accentul pe masuri de pedepsire dura, cum a fost cazul la proiectele controversate din trecut. In plus, nu vor fi publicate "liste negre" cu userii care stau cel mai mult pe torente, iar providerii au libertatea de a decide ce masuri vor sa ia impotriva celor care ignora toate avertismentele.

Intregul proiect al celor sase lovituri este criticat de organizatii care spun ca dreptul la confidentialitate al userilor risca sa fie incalcat, iar alte voci spun ca strategia nu va avea efect, fiindca e vaga si prea putin dura.