Conflictul dintre un grup care lupta impotriva spam-erilor si o companie olandeza acuzata ca gazduieste site-uri care trimit spam a dus la aparitia celui mai mare atac informatic din istoria internet-ului, scrie The New York Times. Milioane de useri si-au vazut conexiunile la internet incetinite si unele site-uri nu au mai putut fi accesate, insa marele pericol e legat de faptul ca aceste atacuri ar putea deveni tot mai puternice si multe servicii de baza, precum online banking sau e-mail, ar putea fi imposibil de accesat.

Atacul a fost indreptat impotriva organizatiei non-profit Spamhaus care lupta impotriva spamer-ilor si face liste negre cu acestia. Punctul de pornire a fost cand Spamhaus a pus pe listele negre compania olandeza Cyberbunker care isi are sediul intr-o cladire blindata in Olanda si face hosting pentru multe companii web controversate. Spamhaus spune ca Cyberbunker gazduieste companii care trimit spam, iar ca replica pentru includerea in lista neagra, olandezii au pornit impotriva Spamhaus un atac informatic fara precedent.

Atacul de tip Distributed Denial of Service (DDoS) a pornit pe 19 martie si avut o forta uriasa. Site-ul Spamhaus a fost un timp "pus la pamant" de acest atac care apoi a avut ca tinta si serverele DNS, dar cel de la Spamhaus spun ca au reusit sa reziste.

Atacurile au fost facute publice de compania de securitate informatica CloudFlare careia Spamhaus i-a cerut ajutorul si care a devenit si ea victima atacurilor. "Aceste lucruri sunt precum bombele atomice si e foarte usor ca ele sa creeze pagube uriase", spune Matthew Prince, sef al CloudFlare.

Patrick Gilmore, arhitect sef la Akamai Networks spune ca aceste atacuri initiate prin botnet-uri (retele de calculatoare infectate) concentreaza fluxuri uriase de date, fluxuri mai mari decat ce trece prin toate conexiunile unei tari. "Oamenii astia chiar sunt nebuni. Au fost prinsi, dar ei tot considera ca ar trebui sa fie lasati sa trimita spam", spune Gilmore, referindu-se la Cyberbunker.

Spamhaus este un grup de voluntari care depisteaza surse de spam si face liste negre cu acestia. Multi spun ca e un grup de paza al intermet-ului, iar in trecut si alte companii care s-au regasit per lista neagra au atacat apoi organizatia, insa niciun atac nu a fost atat de viguros.

Sven Olaf Kamphuis, un activist care a fost purtator de cuvant pentru Cyberbunker, spune ca vorbim despre unul dintre cele mai mari atacuri de tip DDoS despre care s-a comunicat public, insa adauga ca nimeni nu a dat Spamhaus dreptul sa decida ce se intampla si ce nu se intampla pe internet si ca au ajuns intr-o pozitie privilegiata prefacandu-se ca lupta impotriva spam-ului.

Steve Linford, director al Spamhaus, spune ca autoritatile din cinci tari au declansat investigatii, insa nu a dorit sa le numeasca. El mai spune ca atacul a fost atat de dur incat ar fi putut pune la pamant intreaga infrastructura online a unui guvern.

Ca si consecinte ale atacului, milioane de useri si-au vazut conexiunile la internet incetinite si unele site-uri nu au mai putut fi accesate, precum site-uri de online streaming stil Netflix.

Ingineri web avertizeaza insa ca, desi acum oamenii de rand nu s-au confruntat cu probleme grave, marele pericol e legat de faptul ca aceste atacuri ar putea deveni tot mai puternice si unele servicii de baza, precum online banking sau e-mail, ar putea fi greu sau imposibil de accesat pe viitor.